Otänkbart med vindkraftpark i Burträsk

Skribenten bävar för planerad vindkraft kring Burträsk. Bild från Markbygdens vindkraftpark.
Skribenten bävar för planerad vindkraft kring Burträsk. Bild från Markbygdens vindkraftpark.

Insändare 20 november 2023 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 26/10 publicerade Norran en artikel om en planerad vindkraftpark nära Burträskbyar med karta över planerade områden. Morgonkaffet hamnade i vrångstupen och fredagen var förstörd. 

Försöker få mer information om bolaget Stenfors Vindpark AB som visar sig vara stationerad i Stockholm, förstås. Jag förstår inte vitsen att bygga här uppe för att transportera söderut med stora effektförluster. Vi har offrat våra älvar för vattenkraften och nu ska enorma skogsområden förstöras. 

33 stycken 300 meter höga vindkraftverk i närheten av bland annat Bäckliden, Söderby och Andersvattnet. För mig som skogsägare och deltidsboende i Bäckliden är tanken på vindkraftverk helt otänkbart. Det vi värderar i ”glesbygden” är naturen, tystnaden och lugnet, djuren och skogen som rekreation och naturresurs. Närheten till de planerade vindkraftsområdet är inte ens två kilometer bort fågelvägen vilket innebär att vi kommer att drabbas av ständiga ljud och ljusföroreningar.

Vad gäller fågellivet som första hand som drabbas är rovfåglar: kungsörn, ormvråk,ugglor, tornfalk med flera som dödas av rotorblad och skogsfågel som förlorar sina spelplatser, flyttfåglar som storspov, morkullan, liksom fågelsträcken höst och vår.

Det går helt enkelt inte att tänka sig att bo här längre om dessa monsterverk blir verklighet. Piteå -Markbygdens monstervindkraftspark ska redan rekonstrueras, mer väl behöver väl inte sägas …
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa