Orimligt att kommunen tar allt ansvar i expansionen

Skribenten menar att fler behöver ta ansvar för bostadsbristen i Skellefteå.
Skribenten menar att fler behöver ta ansvar för bostadsbristen i Skellefteå.

Denna utkantsdel av Europa är nu i framkant för den gröna omställningen. Det har gjort att vi fått världens blickar på oss och en uppmärksamhet som ibland känns overklig.

Insändare 8 november 2023 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den kraftiga expansionen utmanar så klart boendesituationen. Och Skellefteå har nog aldrig växt så snabbt som senaste åren men dessvärre bromsar nu byggandet in då den privata marknaden sviker när konjunkturen blir sämre. Så nu är det åter enbart kommunalägda Skebo som driver bostadsbyggandet. Detta är då åter facit på hur viktigt det är att kommunen inte lämnat allt till marknaden.

Men det är orimligt att det ska vara helt kommunens angelägenhet att byggande sker där det är så avgörande för näringslivet och tillväxten. Tidö-regeringens lösning är att satsa miljarder på rot-bidrag som går till de välbärgades lyxrenoveringar och inte till nyproduktion av bostadshus. Regeringens svar till Northvolt är att en utredning ska tillsättas som ska vara klar midsommar 2024. Vad är det som behöver utredas? Under valrörelsen kunde man snabbt utlova 400 miljarder till ny kärnkraft. Så hur svårt kan det vara att lova lån med acceptabla räntor till bostadsbyggande? 

I detta läge borde vi kunna förvänta oss att lokala oppositionspolitiker agerar mot sin partitopp och regering för att byggande snabbt ges stöd här. Men det vi ser från den lokala alliansen är befängda utspel som att Skellefteå Kraft inte själva ska få bestämma vilka de gör affärer med, att kommunen nu ska köpa ut kulturhuset Sara eller att vi, i den region i landet som har störst överskott av el, ska planera för kärnkraft.

Att ge incitament för ökat byggande var ekonomen Keynes berömda tes för att bemöta lågkonjunkturer. Det har varit ett mycket framgångsrikt recept som användes av regeringar sen Wigforss dagar på 1900-talet. Det skapar jobb i flera sektorer och ökar ekonomin för regioner och kommuner men framförallt får vi det som nu är akut, mer boenden. Man behöver inte vara nationalekonom för att förstå detta enkla samband.

Så vill ni i den borgerliga opinionen här skapa förtroende hos väljarna i bygden så släpp de befängda utspelen och visa legitim auktoritet i att agera för att er regering tar ansvar för att bostadsbyggandet här kan öka.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa