Orimligt att flytta barnen från sin invanda miljö

”Med bakgrund av alla barns rätt till en likvärdig utbildning”, så inleds underlaget till beslutet som Malin Stenlund, rektor Burträsk förskoleområde, fattat.

Förskola.

Förskola.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-05-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som förälder till ett av barnen som berörs, så undrar jag vad inledningen betyder för rektorn och Skellefteå kommun?

I Bodbysund finns förskola och fritids i kommunal regi samt en friskola. För de flesta är friskolan en naturlig förlängning av barnens utbildning efter det att förskoleålder passerats. Men nu tycker Stenlund att det är rimligt att flytta ett tiotal barn från den miljö de är vana vid för en ettårig utflykt till annan avdelning inne i Burträsk. Och att verksamheten fortsättningsvis ska se ut så för de femåringar som har sin placering i Bodbysund.

Beslutet fattades efter att ett antal föräldrar skrivit ett brev till Stenlund samt dennes chef, Kerstin Steinvall, där frågor kring verksamheten formulerats. Hur kan det anses rimligt att barnen rycks upp ur den miljö som det är meningen att de ska växa i?

”Alla barns rätt till likvärdig utbildning”, innebär det att man måste flytta till den avdelning som ansvarig rektor önskar för att få den utbildning man efterfrågar? Borde det inte innebära att ansvariga ser till att förutsättningar finns på plats på samtliga avdelningar inom dennes ansvarsområde?

Föräldrar Elin och Kim Backman

Svar direkt

I Bodbysund finns en kommunal förskola, Solänget. Hösten 2018, när behovet av platser till förskola var stort och den nya förskolan i Burträsk inte var klar, så valde vi att starta en provisorisk förskola, Gläntan, i Bodbysund. Gläntas lokaler är inte ändamålsenliga för förskoleverksamhet. 

Det har funnits en förskollärare för de båda förskolorna i Bodbysund på 90 procent, till och med i januari i år. Det var i samband med en pensionsavgång som jag funderade på olika lösningar och rekryterade under den tiden också. Vi är inte i någon unik position utan det är utmanande att rekrytera behöriga medarbetare i hela Sverige. Jag har gjort en resursfördelning i organisationen och sedan april finns det en förskollärare igen på de båda förskolorna. Men att hålla igång verksamhet i Gläntans lokaler är ingen lösning, det var ett provisorium.

Jag har haft möte med föräldrar om läget på förskolorna i Bodbysund inför mitt beslut om ny organisation. Föräldrarna fick sedan underlag till beslutet i ett brev, och alla fick också möjlighet att höra av sig till mig som rektor.

Mitt beslut handlar om att vi flyttar blivande femåringar till Äventyrets förskola i Burträsk. Där får femåringarna från Bodbysund tillsammans med andra femåringar från Burträskområdet en likvärdig utbildning med ändamålsenliga lärmiljöer. Vi arbetar utifrån de nationella målen och barnen har rätt till en likvärdig utbildning. Jag är medveten om att det kan innebära att vårdnadshavare kan få lämna på två platser, men barnens rätt till likvärdig utbildning är viktigt.

Malin Stenlund, rektor Burträsk förskolor, Skellefteå kommun