Omställningen till el – glöm inte Tjernobyl

Konverteringen till el skapar många andra komplikationer, menar skribenten.

Konverteringen till el skapar många andra komplikationer, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-18 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Dagens Nyheter, den 12 september, fanns ett reportage från den nordliga industristaden Norilsk i Sibirien. Den helt dominerande industrin utvinner nickel, något som i sig skapat stora miljöproblem. Men fyndigheterna är störst i världen och efterfrågan ökar, inte minst från elbilsindustrin.

Liknande problem finns i Kongo, den nation som utvinner mest kobolt. Där har även uppmärksammats en tvivelaktig rekrytering av arbetskraft. Barn, som definitivt inte ska behöva arbeta med sådant, utnyttjas. Till den växande elbilsindustrin försöker man nu byta ut kobolt mot nickel, det vill säga ett mineral med komplikationer mot ett annat, samt att öka återvinningen. 

Vårt lokala skötebarn Northvolt nämns ha den ambitionen. Men även detta anses vara både komplicerat och dyrt. "Omställningen är inte alltid ren och fin", konstaterar Dagens Nyheters klimatredaktör i en kommentar. Och då har han ändå inte berört det generellt ökande behovet av elkraft, vilket gör att en del förståsigpåare anser att den ytligt sett rena kärnkraften borde få ökad efterfrågan.

Har vi glömt Tjernobyl och Fukushima, är min egen fundering. Och dessutom: Vad gör världssamfundet för att stoppa vansinnesprojekt som att avverka regnskogen i Amazonas?

Stefan Holmberg, Östra Falmark