Omställning behövs för framtidstro

Skribenten menar att Sveriges klimatpolitik är alldeles för passiv. Bilden från den senaste tidens översvämningar i Italien.

Skribenten menar att Sveriges klimatpolitik är alldeles för passiv. Bilden från den senaste tidens översvämningar i Italien.

Foto: Guido Calamosca/LaPresse/AP

Insändare2023-05-24 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är större sannolikhet att den globala uppvärmningen tillfälligt överskrider 1,5 grader inom fem år än att den inte gör det. Det framgår i en ny prognos från Världsmeteorologiska organisationen. Det är djupt oroande på flera sätt, kommenterar Johan Rockström, professor i miljövetenskap. Över 1,5 grader så riskerar vi med stor sannolikhet att trigga tröskeleffekter som ger oåterkallelig avsmältning av Grönlandsisen och Västantarktis.

Konsekvenserna blir allt allvarligare. Fem miljoner somalier, nästan en tredjedel av befolkningen, lider hungersnöd på grund av extremtorka. I fjolårets europeiska extremhetta dog 15 000 personer.

I Sibirien och i Alberta i Kanada rasar omfattande skogsbränder. Människor dör, tusentals byggnader förstörs och tiotusentals personer tvingas fly lågorna.

På vissa ställen i italienska Bologna har det nu fallit en halv meter regn på 36 timmar. Förutom dödsfallen har tiotusentals personer evakuerats.

Den svenska regeringens svar hittills: en avlövad klimatpolitik.

Nu måste politiker i hela landet bidra till att skapa en positiv framtidstro genom att påskynda omställningen. Här tre konkreta förslag till regeringen med inspiration från andra länder:

1. Minska bilismen genom att införa en låg nationell enhetstaxa för kollektivtrafik, finansierad av höjda skatter på utsläpp. I Tyskland kommer en sådan biljett kosta 49 euro och vara giltig på bussar, tunnelbanor, lokaltåg och regionaltåg i hela landet.

2. Ta rygg på USA som investerar i ett klimatstödspaket för att stimulera omställning av energisystem, infrastruktur och näringsliv.

3. Sätt målet, som i Danmark, att minska utsläppen med 70 procent till 2030.