Omöjligt hyra lägenhet med skuldsanering?

Insändarskribenten skriver om svårigheterna att hyra bostad om man har skuldsanering.

Insändarskribenten skriver om svårigheterna att hyra bostad om man har skuldsanering.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-11-24 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bankerna lånar ut till nästan vem som helst. Jag vet personer som är sjukpensionärer med låg inkomst som lockats låna flera hundratusentals kronor av banker för att därefter handla eller resa upp pengarna. Av sjukdomsproblem.

Problemet är att personer med skuldsanering inte får hyra lägenhet av stora hyresbolag i Sverige. I vissa kommuner tillåter de allmännyttiga bostadsbolagen att de som skött betalningarna till Kronofogden minst 6–24 månader och inte dragit på sig mer skulder den tiden får hyra lägenhet av dem.

En person med skuldsanering som nu bättrat sig och under 5 år ska leva på existensminimum för att betala en del av skulderna kan under den tiden behöva hyra annan lägenhet, flytta närmare arbete eller familj.

Har man alltid betalat hyran i tid, aldrig stört eller förstört bör man tycker jag få hyra av allmännyttan i alla fall. Trots gamla betalningsanmärkningar och pågående skuldsanering.

Fler hyresbolag borde följa efter de som ser med förståelse på gamla synder och tidigare problem ej relaterat till boendet.

Man kan både sköta hyresbetalningarna och vara en skötsam hyresgäst trots att ekonomin tidigare gått ur rätt spår. Behövs bara att man blir sjukskriven eller arbetslös och då har stora lån så kan man tvingas söka skuldsanering.