Omöjligt att reservera böcker på Stadsbiblioteket

Jag är ett arbetsmiljöproblem för Stadsbiblioteket – jag reserverar böcker.

Skribenten saknar möjligheten att reservera böcker, och får svar direkt av avdelningschefen.

Skribenten saknar möjligheten att reservera böcker, och får svar direkt av avdelningschefen.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2023-09-16 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I flera år har jag lånat 12–14 böcker per månad. Via nätet kollar jag vilka böcker som finns inne, läser igenom vad de handlar om och reserverar dem jag vill låna.

Efter några dagar hämtar en god vän böckerna, som ställts upp i en speciell hylla. Varje bok är försedd med en reservationsblankett, och hon registrerar lånen på mig.

På grund av arbetsmiljöproblem för personalen har man nu ändrat rutinerna. Böcker som finns inne får inte reserveras, utan man ska själv hämta dem i hyllorna, vilket i mitt fall alltså inte är möjligt.

Allt var inte bättre förr, men när det gäller bibliotekets service önskar jag en återgång till det gamla, låntagarvänliga systemet.

Britt-Marie Nyström, Skellefteå

 Svar direkt

Redan 2021 togs beslut att sluta erbjuda reservation av innestående material, men under pandemin behöll vi möjligheten för att kunna begränsa antalet personer i biblioteket.

Beslutet grundar sig på tre delar där ambitionen om en förbättrad arbetsmiljö är en huvuddel. Våra interna utredningar visar att knappt hälften av medierna som reserveras hämtas av användarna. Det medför en stor del bokhantering som skapar onödigt slitage på personalens armbågar och handleder.

En annan vinst är att personalen får tid att lägga på annat viktigt arbete i kontakten med våra användare. Idag motsvarar arbetet med reservationer av innestående material ungefär en halvtidstjänst i veckan som istället skulle kunna ägnas åt exempelvis läsfrämjande arbete mot bibliotekets olika målgrupper.

Den sista aspekten som vägdes in i beslutet var kopplat till miljön. Vi arbetar ständigt med att vara en hållbar verksamhet och med minskade reservationer minskar också verksamhetens utskrifter.

Det är fantastiskt att du har en god vän som hjälper dig att låna böcker. Vi vill givetvis att hen fortsatt ska kunna hjälpa dig på ett enkelt sätt. Ett tips är att logga in på bibliotekets webbsida och skapa en minneslista med titlar du vill läsa och sedan via mejlfunktionen skicka listan till din vän. När din vän kommer till biblioteket hjälper vi gärna till på plats att hitta och plocka ihop böckerna du önskar låna.