Om busstationen – eller avsaknaden av en sådan

Busstationen i Skellefteå strax efter dess uppförande. Något som skribenten saknar idag.
Busstationen i Skellefteå strax efter dess uppförande. Något som skribenten saknar idag.

Det känns för bedrövligt att vi har det på detta viset beträffande kollektivtrafiken i Skellefteå just nu.

Insändare 15 april 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resenärerna ska stå ute i kylan och vänta, och inte får man köra med bil och lämna, det är förbjuden biltrafik. Det känns för bedrövligt hur man lyckats ställa till det. Har man ingen i ledningen inom kommunen som har känsla för hur man ska få folk att åka kollektivt? 

I stort sett i hela världen ligger kommunikationscentrum så nära centrum det bara går. Under tak, ibland är det byggt med både två och tre våningar, men som sagt, hela tiden gång- och vädervänligt och prio ett; nära centrum. 

Under nästan hela 1900-talet hade man i Skellefteå en känsla för att skjutsa folk, ja kanske längre tillbaka än så, på hästskjutsarnas tid. Torget var samlingsplatsen för taxibilar och bussar. Framåtsträvande buss och taxifolk och ett förstående fullmäktige byggde snart upp egna hus, närbelägna till centrum. 

Den nya busstationen invigdes i maj 1939. Men de som styrde på 1980-talet bestämde sig för att riva den fina busstationen. Det blev en grop. Vi som varit med på den tiden när vi hade chaufförer och trafikledningar av den gamla stammen där man månade om varje bussåkande individ förstår inte hur man ställt till det. I alla tusende år har kommunikationer alltid varit den mest viktiga komponenten i ett samhälle. Men i Skellefteå, ja där vet minsann ledningen bäst, har det varit en katastrof i många hänseenden. Nu verkar vi ha tjänstemän (vi vet ju bäst) utan ansvar som inte har den minsta känsla för hur kommunikationer ska se ut. 

Umeå har en mycket bra busstation enligt mångas åsikt, och där kan man vänta inomhus. Men snegla på Umeå passar kanske inte i den centralstyrda kommunen Skellefteå. Hoppas verkligen att det nya resecentrumet blir av första klass, känns bara lite oroande att det inte kommer att prioriteras som ett klassiskt och funktionellt ska fungera. De fyrtio år som vi saknat resecentret är bara att beklaga, men snälla ni, gör det nya funktionellt.

Medborgare


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa