Oförsvarligt med dåliga vagnar på Norrlandstågen

"Tyvärr lär det vara vanligt att tåg mot norr går med dåliga vagnar. Oförsvarligt!"

"Tyvärr lär det vara vanligt att tåg mot norr går med dåliga vagnar. Oförsvarligt!"

Foto: Ulrika Vallgårda

Insändare2024-09-05 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åk klimatsmart. Åk med tåg och buss. Sagt och gjort, flyg till Stockholm valde jag ändå men tog tåget från Stockholm till Båstad. Tåget håller tiden både vad gäller avgång som ankomst, ljust och bekvämt. Ingen tillgång till buffévagn men möjlighet att hålla hunger och törst borta. Dessutom tar resan bara 5 timmar.

Så var det hemfärden. Nattåg till Norrland. Dagen innan: besked att vagnen med sovkupé är trasig. Glöm alla erbjudanden om bäddade sängar och vita lakan. I stället erbjuds jag liggkupé. Även om jag är rätt rörlig för min ålder (88 år) är det inte det lättaste att plocka ner kudde, lakan och filt från översta slafen. Visserligen erbjuds jag 50 procents rabatt på resan. Låter kanske bra men jag måste resa med SJ för dessa pengar och efter denna resan känns det inte lockande.

Ungefär 40 minuter för sent anländer tåget till Göteborg. Och vilket tåg sedan. Mörkt, slitet, skrangligt. Vi välkomnades med 4 deciliter vatten i en pappersförpackning. Det behövdes då det visserligen fanns ett litet handfat i korridortoaletten men inget vatten i kranen. Men värre skulle det bli. Innan vi nådde Umeå hade vi mötts av skylten ”Ur funktion ”på alla dörrar till toaletter. En toalett fungerade och där fanns till och med vatten i kranen. Att pappershanddukarna var slut kan man förstå då kön till toaletten var lång.

Tyvärr lär det vara vanligt att tåg mot norr går med dåliga vagnar. Oförsvarligt. Resenärer som ska tillbringa många långa timmar på tåget bör ha bra, bekväma kupéer och inte minst tillgång till toalett med vatten i kranen.

Ann-Sofi Löfstedt