Liknande frågor är även tidigare ställda till berörda tjänstemän och politiker utan att någonsin få svar. Frågan är mycket relevant och gäller egentligen inte bara nutidens politiker och tjänstemän på beslutande nivå. Frågan är ställd otaliga gånger och innebär en önskan att få möjlighet att påverka, med syfte på drägliga arbetstider och att behålla arbetsglädjen. Två oerhört viktiga faktorer för att orka med den arbetsbörda som råder inom vård och omsorg i Skellefteå kommun. Ja även inom annan människovårdande verksamhet.
Det råder en kultur hos arbetsgivaren att bara det finns ett namn på schemaraden så är problemet löst, NN kommer att utföra sitt uppdrag. Hittills har det oftast fungerat. Men personalen är less på tomma löften, de hinner knappt med att återhämta sig, har liten tid för samvaro med familj och vänner utan sköter plikttroget sitt arbete som består av människor i behov av både hjälp och omtanke.
De som arbetar i människovårdande yrken behöver likaväl som andra yrkesutövare en god arbetsmiljö, vilket bidrar till ökad motivation och arbetsglädje.
Människovårdande arbete är meningsfullt och ger glädje – när arbetsförhållandena är utformade på goda grunder. Det innebär vettiga scheman, tid för vila och återhämtning, god kontakt med både närmaste chef och dess överordnade. Samt besök av beslutsfattare på hög nivå. Som inte bara "tar med sig" synpunkter och förslag efter de träffat personalen, de förväntar sig – med all rätt – att få besked om hur deras önskemål togs emot på "hög nivå" på kommunen. Att lova "att ta med sig" medarbetares synpunkter och aldrig återrapportera är definitivt ett sätt att visa på utebliven insikt och förståelse för personalens situation. Helt enkelt nonchalans på hög nivå, och oförlåtligt.
Tänk om och gör rätt
Fotnot: Skellefteå kommun har avböjt att besvara insändare.