Offrar vi våra barn och unga på teknikens altare?

Skribenten funderar över ökningen av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar.
Skribenten funderar över ökningen av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar.

En stor grupp barn och unga mår dåligt. Fruktansvärt dåligt. I Norran den 31/5 beskrivs hur köerna till BUP ökat med hela 104 procent mellan 2017 och 2022. Hur kommer siffrorna och verkligheten att se ut om ytterligare fem år …. tio år …. och så vidare?

Insändare 8 juni 2023 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart måste mer resurser till för att minska köerna till BUP så att barn och föräldrar får den livsnödvändiga hjälp de behöver och har rätt till. Samtidigt måste vi ta ett steg tillbaka och fråga oss: Vad är orsaken till denna enorma ökning av psykisk ohälsa hos barn och unga?

Vad är det i vår livsmiljö som tillkommit under senare år? Ja, den mest genomgripande förändringen som skett är införandet av trådlös teknik (skärmar) som nyttjas under större delen av vår vakna tid.

Dagens barn och unga har utsatts för elektromamagnetisk strålning från befruktningsögonblicket och bestrålningen fortsätter under hela den tid det lilla barnet växer till i mammas mage.

Den kanske känsligaste tiden i fosterlivet är när hjärnan bildas. Oftast bestrålas fostret från mammans mobiltelefon, mycket nära, från utsidan av magen och in till det växande barnet. Vad kan det medföra? Kan det ha något att göra med den stora ökningen av adhd-diagnoser?

Sedan fortsätter en dygnet-runt-bestrålning under uppväxten som tidigare generationer aldrig behövt utsättas för. För barnen handlar det om skoltid och fritid. Nästan hela deras vakna tid.

Det finns fler negativa konsekvenser av den digitala tekniken som kan nämnas i detta sammanhang. För att ett litet barn ska kunna utvecklas till en trygg och harmonisk individ krävs det att föräldern ser barnet och bekräftar det. Handen på hjärtat! Hur ofta lyfter en småbarnsförälder blicken från sin egen mobiltelefon, pratar med sitt barn och möter barnets blick? Inte särskilt vanligt och är mycket allvarligt för barnets utveckling och tillit.

Något som ytterligare kan förstärka barnens dåliga mående är det beroende som skärmarna skapar. Ofta leder det till aggressionsutbrott och skapar konflikter i familjen. Detta område borde prioriteras av forskarvärlden.

Ska vi riskera att den uppväxande generationen berövas ett bra liv, blir beroende av medicinering och vård och troligen inte lyckas komma in på arbetsmarknaden eller bilda familj. En mycket dyster framtidsbild.

Dra i handbromsen och tillsätt en kriskommission som får fria händer och även kan lyfta obekväma sanningar. Sluta blunda och sök efter de bakomliggande orsakerna. Det är vårt vuxenansvar! Barnen är det dyraste vi har.
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa