Nyttigt och hälsosamt för hjärnan att läsa

Insändare 7 maj 2020 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle uppskatta om man kunde få tag på fler böcker i biblioteket i Bureå, helst faktaböcker med fysik, kvantfysik, matematik, geometri, historia, ekonomi, politik och kemi. Detta eftersom jag är mycket intresserad och vill lära mig mer om dessa ämnen. Jag tycker om faktaböcker. Det finns säkert fler som är intresserade av liknande ämnen.

För det första så är det bra att läsa böcker, särskilt faktaböcker. Man lär sig mycket av dem. Man får mer kunskap om olika saker som man möjligen är intresserad av, eller som man förvisso kan ha nytta av senare i livet. För det andra så visar forskning att det är nyttigt och hälsosamt för hjärnan att läsa. Man minimerar stress, får bättre minne genom livet och man blir modigare. 

Ni kanske tycker att man kan kolla på nätet efter böcker. Att böcker kan vara gamla och innehålla fakta som kan vara falsk, men forskning visar att det är dåligt för ögonen att stirra rakt in i en skärm och man kan skaffa nyare faktaböcker. Eller ska man sluta läsa? Nej, givetvis inte.

Sist men inte minst, om det finns fler faktaböcker på biblioteket i Bureå så kanske någon som är intresserad att läsa kan uppmuntra andra. Möjligtvis att någon blir nyfiken och intresserad att börja läsa mer. Avslutningsvis så tycker jag att man ska skaffa fler faktaböcker för dem som är intresserade, för det är hälsosamt och kan uppmuntra andra att läsa böcker – istället för att bara stirra rakt in i en skärm.

 En trettonåring som gillar faktaböcker


Ämnen du kan följa