Nya bostäder i Ursviken skulle lösa stans trafikproblem

Nu när efterfrågan på bostäder till alla inflyttande Northvoltanställda hela tiden ökar, är det ett område man missar. Man bygger många nya bostäder i ytterområdena, men satsar ingenting i Ursviken – det område som ligger närmast. Varför inte?

Det byggs på fel platser i Skellefteå, anser skribenten.

Det byggs på fel platser i Skellefteå, anser skribenten.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2022-01-11 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Ursvikens ytterkanter finns det gott om mark som skulle vara lämplig för bostadsbyggande av både villor och flerfamiljshus. Närheten till stadskärnan med goda bussförbindelser och cykelavstånd till arbetsplatsen skulle säkert många uppskatta, och miljömässigt vore det en stor fördel.

De nya bostadsområden som i dag byggs och planeras ligger i många fall söder och väster om stan, vilket innebär att många fler måste ta sig igenom den trånga och röriga stadskärnan för att ta sig till de nya arbetsplatserna. Onödigt långa restider, ytterligare problem med köbildning och proppar i trafiken under rusningstid blir följden.

Tack och lov att Karlgårdsbron byggs, men den och Viktoriabron räcker inte till när Parkbron måste stängas för biltrafik. En ny E4-bro och vägsträckning ligger många år bort. Hur tror ni framkomligheten kommer att se ut i stan under byggtiden av Norrbotniabanan och ny E4? Jag bävar!

Varför inte försöka undvika alltför mycket kaos och miljöproblem, minska trafiken genom centrum och satsa på mer byggande på "rätt" sida av stan? Vad säger ni stadsplanerare samt politiker i styrelser och nämnder om det? 

Gör om – gör rätt!

Inger

Svar direkt

Skellefteå kommun har börjat planera för bostadsbyggande i ett flertal områden i Ursviken igen. Just nu tas det bland annat fram en ny detaljplan för bostäder i kvarteret Kokaren vid Stapelvägen i Ursviken. Även en detaljplan i kvarteret Vänskapen vid Vänskapsgatan ska ges utökad byggrätt. 

Ett fortsatt arbete med den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen har också påbörjats, där vi just nu undersöker utbyggnadsriktningar för samhällsutvecklingen i Skelleftedalen. Just Ursviken kommer att vara intressant för att skapa nya områden för bostadsbyggande.

Lars Hedqvist, planeringschef Skellefteå kommun