Ny teknik lockar till onödig konsumtion

Skribenten menar att det kan vara svårt för vanliga människor att hänga med i teknikutvecklingen och att det kan leda till överkonsumtion.

Skribenten menar att det kan vara svårt för vanliga människor att hänga med i teknikutvecklingen och att det kan leda till överkonsumtion.

Foto: Lars Pehrson

Insändare2022-12-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför finns det så stora brister av kunskaper i vårt samhälle? Särskilt skulle de hursomhelst kunna behövas för att dels teori, dels praktik isåfall kunde bli ämnade för att fungera tillsammans i den tekniska utvecklingen. 

Förut fanns yrkesfolk som visste vad de höll på med. Dessa var hantverkare och specialister som mer eller mindre har försvunnit fram till idag. De har i nuläget ersatts, alltför många gånger, av teoretiker som saknar den praktiska erfarenheten som fanns förr. 

När de i nutidens dataålder försöker förbättra sina produkter blir de ofta undermåliga.Det har dessutom visat sig att deras producerade avancerade konsumtionsvaror, som till exempel telefoner och datorer, har dåliga hållbarheter och kvaliteter. 

De har även blivit svåra att använda i flera fall. Nyttjare av deras produkter brukar ganska ofta dessutom ha svårt för att kunna använda dem och i värsta fall kan varorna bara bli liggandes utan att kunna användas. 

Om man köper sådana varor blir det bara ett stort slöseri. Inte ska man behöva köpa grisen i säcken bara för att hänga med i en sådan utveckling som är alltför snabb för att passa vanliga människor.