Nu måste vården av de äldre få högsta prioritet

Skribenten skriver om personalbrist, äldrevård och vårdkris.
Skribenten skriver om personalbrist, äldrevård och vårdkris.

Under en tid har man hört rykten om att ett 40-tal äldreboendeplatser i Skellefteå kommun inte kan fyllas av de som behöver en sådan plats på grund av brist på personal.

Insändare 21 november 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter sommaren måste ju de som har arbetat under sommarmånaderna och har sparat semestern få ut sin fulla rätt till semester under året.

Men samtidigt fortsätter vi i alla åldrar att vara i behov av vårdplatser, därför är sjukhusets situation den att många sängar är upptagna av de som inte kan komma i kommunens boendeplatser. Och operationer måste ställas in också därför att vi ser en ökning av ”coronainfektioner”, så vården är hotad generellt.

Vi seniorer minns att under 90-talet lyftes ofta dessa fakta om hur den så kallade puckeln med äldre skulle bli en verklighet under 2010 och senare. På 90-talet var fortfarande vård och omsorg en gymnasielinje som intresserade många unga att utbildas i. Som äldre nu ställer vi oss frågan vad har arbetarpartiet, alltså Socialdemokraterna, missat i sin och deras fackförbundsföreträdares ideologi om värdefulla arbeten. Praktiska jobb har inte marknadsförts av partiet så att den verklighet som stod klar under 90-talet och blev verklighet och blir allt värre i våra dagar.

Och tänk om vi inte hade haft alla nysvenskar som förstärker vårdkedjan på alla områden hur hade det då sett ut? Strejker under åren har inte gett vårdarbetarna av alla kategorier det värde som de verkligen är värda då det gäller arbetsschema, lönesättning och bemötande från arbetsgivarna.

Löften som aldrig delade turer har vi hört som vallöften under många år. Många anhöriga med ensamma äldre släktingar lider av situationen nu och personal som ser behoven och försöker kämpa vidare måste få ny kraft att stanna kvar i yrket. Sluta diskriminera oss äldre och vårdens personal nu. Ni beslutsfattare blir också troligen äldre en gång.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa