Nu måste kommunen ta sitt ansvar för Boliden

Den upplevda tystnaden och likgiltigheten från Skellefteå kommun vad gäller kommunalt ansvar för Boliden är ytterst allvarlig.

Insändarskribenten frågar sig varför Skellefteå kommun inte tar ansvar över Boliden.

Insändarskribenten frågar sig varför Skellefteå kommun inte tar ansvar över Boliden.

Foto: Hans Berggren

Insändare2020-08-17 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

· Placerar socialtjänsten personer med allvarliga sociala problem, kriminalitet och missbruk i Boliden? Om så, fortsätter man med detta om det uppstår social oro som återkommer och kanske tilltar?

· Hur ser Skellefteå kommun på andra kommuners placeringar av personer med denna typ av sociala problem i Boliden?

· Hur ser Skellefteå kommuns analys och handlingsplan ut vad gäller Boliden utifrån de återkommande polisiära problemen?

· Hur ser Skellefteå kommuns handlingsplan ut vad gäller fallfärdiga och övergivna hus som kan utgöra en bidragande grogrund för allvarliga sociala händelser?

Nu förväntar vi oss att kommunen visar såväl insikt som handlingsförmåga.

Bolidenbo

Svar direkt

För oss i Skellefteå kommun är det viktigt att alla invånare känner sig trygga och säkra i sitt bostadsområde. Vi på Skellefteå kommun samverkar både med varandra och med andra aktörer som arbetar förebyggande och trygghetsskapande som till exempel socialtjänst, polis, räddningstjänst, samhällsbyggnad och olika ideella organisationer.

Det handlar dels om att få en bild av situationen, dels att skapa en trygg miljö för dem som bor och verkar i Boliden, samt att föra dialog med hyresvärdar som hyr ut lägenheter om vikten av att hyresgäster som får hyreskontrakt sköter sig. Skellefteå kommun har även erbjudit invånardialoger och trygghetsvandring i Boliden. Nu i höst ska vi följa upp situationen och fortsätta arbeta för att nå en förändring i Boliden.

Skellefteå kommuns socialtjänst placerar inte invånare i Boliden utan är väl medveten om situationen, och hur viktigt det är att inte fler med social problematik flyttar dit. En allt svårare bostadsmarknad bidrar dock till att det blir lättare att få hyreskontrakt i vissa områden. Vi har inte uppmärksammat att andra kommuner placerar individer med sociala problem i Boliden i någon större utsträckning.

På din fråga om fallfärdiga och övergivna hus så är det den som äger fastigheten som ansvarar för den. I plan- och bygglagen finns det krav på skick och underhåll av såväl byggnaden som tomten. En enda ovårdad tomt eller ett enda hus som inte får den kärlek det behöver, drar gärna med sig sina grannar i en sjunkande spiral med bristande underhåll och sjunkande fastighetsvärden.

Om Skellefteå kommun får veta att kraven inte uppfylls, är det kommunens ansvar att bedriva tillsyn, det vill säga arbeta för att fastighetsägaren tar sitt ansvar. Det gör vi genom att sätta oss in i fallet – besöka, dokumentera, prata med inblandade med mera. Sedan – där det är befogat – besluta om åtgärdsföreläggande och åtgärdsplan. Till ett föreläggande kan vi koppla ett vite, det vill säga en summa fastighetsägaren måste betala om en viss åtgärd inte är utförd inom en viss tid. Det arbetet pågår hela tiden och med framgång; det är många hus och platser som antingen rustas eller rivs innan det gått för långt.

Utmaningen ligger i att de ”fallfärdiga och övergivna hus” som insändarskribenten talar om ofta har en oklar ägarsituation och ett väldigt lågt värde. Det kombinerat med att många av de åtgärder som krävs är kostsamma gör att det i verkligheten kan vara långa processer innan vi är i mål. Det är ju inte heller rimligt att skattebetalarna ska betala för att enskilda fastighetsägare inte tar sitt ansvar.

Boliden är inte bortglömt utan är liksom andra orter i kommunen något som vi diskuterar. Vi tror också att återkommande trygghetsvandringar som leder till åtgärder är viktigt för alla orter.

Patrik Nilsson, säkerhetschef, Skellefteå kommun