Nu börjar vi se vartåt det lutar

Statsminister Ulf Kristersson (M) ror omkring  i Harpsundsekan, men skribenten menar att det är någon annan som styr.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ror omkring i Harpsundsekan, men skribenten menar att det är någon annan som styr.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2023-11-07 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår regering har nu styrt Sverige i drygt ett år så vi börjar se vartåt det lutar. Statsministern står på trappan i Harpsund för att ta emot utländska gäster. Det är väl ok, men maktfördelningen i regeringen verkar vara lite konstig. 

Sverigedemokraterna SD har en rådgivande ställning. Första månaderna under regeringsarbetet kom flera pressmeddelande till media om att SD hade ställt ultimatum och sagt att den här frågan är viktig för oss, och får vi inte igenom vår vilja är det ingen ide att fortsätta förhandla. Åkessons taktik verkar fortsätta, för de flesta frågor som kommit fram verkar vara SD:s hjärtefrågor.

Åkesson anser också att koranbränningarna och Jomshofs uttalanden i sociala medier inte är så mycket att bråka om och är viktiga för yttrandefriheten. Statsministern däremot anser att det borde finnas laglig rätt att stoppa koranbränningar och att man skall tänka sig för hur man uttrycker sig då de försämrar Sveriges rykte utomlands.

Under lördagsintervjun i P1 19/10 fick Åkesson tillfälle att berätta om sitt framtida Sverige. Han sade bland annat att han såg framför sig att det borde vara lättare att arrestera folk för att skydda medborgarna. Han tror inte heller på förebyggande åtgärder då han visste flera länder som lägger betydligt mindre pengar på barn och ungdomar men ändå har lägre brottslighet. Han kan också tänka sig att sänka straffåldern från 15 till 13 år. Han menade att en 13-årig mördare ur brottsoffrets synvinkel är lika farlig som en 30-åring och båda borde bestraffas med livstid.

Där har Åkesson faktiskt fel. Forskningen har ju kommit fram till att ungdomar behöver längre tid innan de kan betraktas som vuxna och ha konsekvenstänk. Naturligtvis kommer unga grova brottslingar att behöva en lång behandling för att återanpassas till ett vanligt svensson-liv. Men utan förebyggande insatser kommer rekryteringen av unga till kriminell verksamhet bara att fortsätta.

Ge därför större resurser till organisationer som Bris som hjälper unga att lämna den kriminella banan.