Nu är det dags att ge sexualbrottslingar högre straff

Våldtäkter bestraffas alldeles för lågt i Sverige, menar skribenten.

Våldtäkter bestraffas alldeles för lågt i Sverige, menar skribenten.

Foto: Junge, Heiko

Insändare2021-04-22 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Högre straff för våldtäkt i Sverige. Detta är en fråga som har uppmärksammats på sociala medier väldigt mycket de senaste åren och allt fler får se hur låga straffen kan vara för så grova brott. En man eller kvinna som våldtagit en annan person kan få mellan fyra och sex års fängelse. Så höga straff är inte vanliga för dessa brott utan ofta får man andra straff eller mindre än sex års fängelse.

Straffet för grovt rån är högre än våldtäkt vilket många kritiserar. En person som blir utsatt för denna typ av sexualbrott kan må extremt dåligt i flera år efter, det kan sitta kvar hela livet och man påverkas psykiskt. Det är inte logiskt att en människa som ärrat en person för livet ska få ett lägre straff än någon som rånar en bank.

Nu kanske några tycker att många sexualbrott kan vara förvrängda och personer döms utan att de medvetet våldtagit någon. En våldtäktsman döms inte om det inte finns tillräckligt med bevis för att det har skett utan tillåtelse från offret. Om det inte hade hänt och offret ljuger så skulle det märkas och personen skulle inte bli dömd.

Jag vet att det finns fler än jag som delar min åsikt och att det är dags för en förändring – högre straff för sexualbrott!

Bella Arvidsson, Bureå