Norrvallas ljusföroreningar stör boendemiljön

Felriktade strålkastare på Norrvalla ställer till det för närboende. Bild från en helt annan idrottsplats.

Felriktade strålkastare på Norrvalla ställer till det för närboende. Bild från en helt annan idrottsplats.

Foto: Per Danielsson/TT

Insändare2024-09-28 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor frustration jag skriver denna insändare angående de starka strålkastarna på Norrvallas fotbollsplan. Som boende i området har jag tillsammans med flera grannar märkt hur belysningen från planen lyser rakt in i våra lägenheter, vilket gör det nästintill omöjligt att koppla av under kvällarna.

Fotbollsplanen är förstås viktig för många och vi förstår vikten av att den är väl upplyst, särskilt under den mörkare delen av året. Men det måste finnas en balans mellan sportens behov och boendemiljön. När strålkastarna riktas utan att ta hänsyn till de omkringliggande bostäderna blir vår hemmiljö oacceptabelt påverkad. Det starka ljuset tränger genom gardiner och mörkläggningsgardiner och påverkar både sömn och allmänt välbefinnande.

Vi uppmanar ansvariga för belysningen på Norrvallas fotbollsplan att vidta åtgärder för att minska ljusföroreningarna i området. Detta kan till exempel göras genom att justera riktningen på strålkastarna eller installera skärmar som begränsar ljusets spridning till planen. På så sätt kan vi fortsätta njuta av ett levande och aktivt område utan att behöva kompromissa med vår livskvalitet.

Vi hoppas att våra synpunkter tas på allvar och att en lösning kan nås som tillfredsställer både de som använder planen och vi som bor runt den.

En boende bredvid planen

Svar direkt

Ny belysning för Electrolux Home Arena på Norrvalla finns med i fritidsnämndens långsiktiga investeringsbudget. För att hantera ett nuvarande belysningsproblem rekommenderar jag att ni kontaktar den ansvarige chefen för Norrvalla genom kommunens kundtjänst. Förhoppningsvis kan de befintliga belysningsarmaturerna justeras för att förbättra situationen.

Hans Pettersson, avdelningschef kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun