Norrbotniabanan – Trafikverket har inte förstått syftet

Trafikverket verkar inte ha förstått att Norrbotniabanans huvudsyfte är att transportera gods.

Trafikverket verkar inte ha förstått att Norrbotniabanans huvudsyfte är att transportera gods.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-01-04 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser med stor förfäran Trafikverkets inställning till planeringen och byggandet av Norrbotniabanan. Där framför man bland annat att befolkningsutvecklingen i övre Norrland är svag och att därför bör tillkomsten av Norrbotniabanan flyttas fram. 

Som ett led i tillkomsten av Norrbotniabanan deltog jag för cirka tio år sedan i en studieresa utefter norrlandskusten för att bland annat studera den då nyligen öppnade Botniabanan. En av de saker som där poängterades var att huvudsyftet med Norrbotniabanan var att tillskapa bättre resurser för godstrafiken. Detta verkar Trafikverket inte ha kännedom om när man så tydligt skjuter in sig på befolkningsutvecklingen som en avgörande faktor. 

Sedan får man naturligtvis som bonus även bättre resurser för persontrafiken. Jag menar därför att det med den stora industriella utveckling som nu sker i övre Norrland samt med de stora transportbehov som redan finns i området så är det hög tid att få till stånd en modernare järnväg utefter kusten. En järnväg som på så sätt bättre kan tillfredsställa de tunga transporter som tillskapas inom området.

Till Trafikverket vill jag säga: Vakna och ta del av huvudmotiven för tillskapandet av Norrbotniabanan!

Stig Söderberg Norrfjärden