Norrbotniabanan – Edward Riedl har ingen trovärdighet

När infrastrukturminister Eneroth i slutet av juli gick ut med uppgiften att regeringen menar att hela Norrbotniabanan ska byggas och projektet påskyndas, var det ett senkommet besked som borde varit en självklarhet sedan länge.

”Den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl var sin vana trogen snabbt framme och kallade det hela för en bluff och att regeringen sviker Norrland”, skriver insändarskribenten.

”Den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl var sin vana trogen snabbt framme och kallade det hela för en bluff och att regeringen sviker Norrland”, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-08-10 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagens läge med gigantiska industriella satsningar i Norr- och Västerbotten är det än mer akut.

Den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl var sin vana trogen snabbt framme och kallade det hela för en bluff och att regeringen sviker Norrland.

Visst borde bygget av Norrbotniabanan ha hunnit längre än det gjort, och visst kan man kalla Stefan Löfvens spadtag i Umeå strax innan valet 2018 valfläsk, och visst vill vi se i praktiken att bygget av hela Norrbotniabanan snabbt kommer igång, men Edward Riedl (M) har ingen trovärdighet när han kritiserar Eneroths utspel.

Det som mer än något annat har varit en bromskloss när det gäller att bygga Norrbotniabanan är alliansregeringen med moderaterna i spetsen som lade utbyggnaden på is under deras regeringsinnehav 2006-2014. Utan detta tvärstopp hade kanske etappen Umeå-Skellefteå bara varit några år bort.

Att moderaterna även idag inte alls prioriterar Norrbotniabanans utbyggnad fick vi en indikation på när Ulf Kristersson i ett försök att värva centern till den blåbruna grupperingen lockade med att erbjuda en satsning på Norrbotniabanan. Detta som en extra uppoffring och inte något som ingår i moderaternas grundkoncept.

Så Edward Riedl och andra moderater i länet – er trovärdighet är lika med noll enligt mig.

Sune Marklund