Norrans agenda missgynnar de lokala konsumenterna

Norrans främsta flaggskepp tycks vara att bekämpa "osund konkurrens", det vill säga offentliga aktörer (kommun eller föreningar) som erbjuder god service och prisvärda alternativ till medborgarna – utan vinstjakt som huvudsyfte.

Norran driver på marknadskrafterna och missgynnar oss som konsumenter, menar skribenten.

Norran driver på marknadskrafterna och missgynnar oss som konsumenter, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-04-19 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det må vara en ideologiskt grundad strävan hos en borgerligt sinnad tidning som blint tror på marknadens alltigenom goda krafter, men som lokalkonsument vill jag gärna välja själv var jag ska handla och är mest intresserad av vad jag "får för pengarna", för att citera en känd näringslivsprofil.

Under de senaste fyra-fem åren har tre av mina favoritfik omvandlats från "osund" till "sund" konkurrens. Ingen nämnd, ingen glömd. Enligt Norrans bibel skulle då kvaliteten skjuta upp i taket och priserna sjunka automatiskt; för det är så sund konkurrens fungerar – eller hur? Vad hände? Jo, priserna mer än fördubblades på ett huj. 

Trodde man på bättre kvalitet, åtminstone bibehållen sådan? Nix. Mackorna är numera mindre. Brödet är inte längre hembakat, och definitivt inte lokaltillverkat. Krispig isbergssallad är bytt mot några vilsna rucolablad. Fruset paj uppvärmd i mikro, Torra bensinmacksbullar till priset av en gedigen konditorivara. Vill man bara ha ett glass i sommarvärmen märker man att sortimentet har minskat avsevärt. Personalen säger att det anpassas efter barnfamiljers förfrågan. 

Ungdomar med funktionsvariationer och nyanlända kvinnor som serverar stolta och glada, om än något långsamma, och ger sig tid att småprata bakom disken är borta. De var väl inte effektiva nog. Tacka vet jag ”osund” konkurrens!

Skelleftebo och konsument

Svar direkt

Jag hoppas att insändarskribenten i sin beskrivning av Norrans "bibel" förmår skilja på vad som är redaktionellt innehåll och vad som skrivs på ledarplats. På redaktionen har vi ingen politisk agenda och tar inte ställning i ideologiska frågor av detta slag. Vår ambition är att bevaka vad som händer i samhället på ett balanserat och oberoende sätt, där vi belyser frågor ur olika perspektiv. 

När vi på nyhetsplats skriver om osund konkurrens är det inte Norran själv som driver opinion, utan olika politiska företrädare, näringslivsorganisationer, företag och ibland kommunen själv som agerar och kommenterar. På ledarplats finns däremot en uttalad ideologisk riktning, där Norran betecknas som "frisinnad". Det innebär en hemvist på liberalismens vänsterflank. Här har osund konkurrens tagits upp ett fåtal gånger, men långt ifrån i den omfattning att det kan benämnas som vårt "främsta flaggskepp". 

Helena Strömbro Ershag, redaktionschef och ansvarig utgivare