Noll återvinning i tvättstugan

Skribenten funderar över hur mycket återvinningsbart material som slängs i landets tvättstugor.

Skribenten funderar över hur mycket återvinningsbart material som slängs i landets tvättstugor.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2023-09-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bor i hyresrätt Sjungande dalen. För flera år sedan satte jag upp ett anslag i tvättstugan nära stora sopsäcken där. Står ungefär : ”Lämna tomma tvättförpackningar plast och papp här på hyllan. Istället för slänga dem i vanliga sop-säcken. Så kan någon annan, om inte Du orkar det, bära dem till återvinningsrummet. Som ligger cirka 50 meter från tvättstugan.”

Men det är så oerhört många som ändå fortsätter att slänga tomma förpackningar i vanliga soppåsen i tvättstugan. För några dagar sedan fanns det 13 stora tomma skrymmande plast och pappersförpackningar i sopsäcken. Halva utrymmet i säcken.

Då tänker jag. "Min" tvättstuga är bara en av kanske 10–15 tvättstugor i bostadsområdet. Det finns liknande tvätt-stugor på Uppfinnarvägen, Anderstorp, övriga Skellefteå, Luleå, Bromölla, Rusksele, Malmö, Stockholm och så vidare.

Börjar misstänka att rätt troligt hälften av innehållet i soppåsarna i tvättstugor i områden med hyres/bostadsrätter består av återvinningsbar skrymmande plast och papp. När städpatrullerna kommer över hela landet. . För att transportera 10 000-tals säckar med främst mjukmedelsflaskor och tvättmedelskartonger till vanliga soporna.

Earth Hour en gång per år börjar kännas som några extra droppar vatten i Klintforsån.