Neutralitetspolitik hade varit en större prestation

Skribenten tycker att Sverige skulle ha valt en annan väg än att gå med i Nato.

Skribenten tycker att Sverige skulle ha valt en annan väg än att gå med i Nato.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2024-03-12 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Kristersson hade chansen att fortsätta neutralitetspolitiken men det han hade sedan tidigare bestämt att Sverige skulle gå in i Nato. Det första han gjorde var att dra in bidraget till Svenska Freds. Det såg ut som om han var rädd att det skulle störa Nato-processen som redan hade startat.

Beträffande koranbränningar och hatbrev är det helt ofattbart att vuxna människor och riksdagsmän skulle bete sig på detta vis. Jag vet inte, men det kanske hör till saken att SD har flest medlemmar som är kända av polisen. De har kanske en annan syn på ansvar än vi äldre har. Att vara förtroendevald är ingen lekstuga om någon trodde det. Det är rikets säkerhet som står på spel och det måste varje riksdagsman ta på största allvar. 

Det kan också vara barnsliga tankar att få sitt namn att synas som ligger bakom. Det var säkert spännande att se vilka konsekvenser det skulle få. Det bidrog i alla fall till att både Sverige som land och riksdagen blev skadade av detta och att säkerhetsläget ökades från 3 till 4. Därför är det märkligt att dessa riksdagsmän behåller både lön och befattning. Hade de arbetat i ett privat företag tror jag inte att de inte fått bete sig på detta sätt utan fått avsked på stående fot. Privata företag är ju mycket måna om att deras produkter inte misstänkliggörs på detta sätt.

Vi som tycker att gå in i Nato inte är en bra idé anser att det hade varit en större prestation att fortsätta med neutralitetspolitiken än att frivilligt gå in i Nato.