Nej tack till oanmälda besök av kommunen

Vi som har egen kompost ska få besök av en av kommunens miljöinspektörer. Efter besöket ska de lägga en lapp i postlådan att de har gjort ett besök.

Kompost.

Kompost.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2020-05-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är helt uteslutet att kommunen ska inspektera hemma hos folk utan att anmäla sitt besökt och kunna legitimera sig.

Av brevet framgår att det finns en taxa fastställda av kommunfullmäktig som varierar beroende på hur lång tid inspektionen tar. Tydligen ska man dessutom kunna verifiera att man använder komposten. Inspektören ska alltså gå runt och kolla om man har buskar, blomkrukor och trädgårdsland så att det syns att man använder komposten.

Här sitter vi 70-plussare hemma i coronakarantän och jag förväntar mig inte en massa okända människor som ska springa omkring rund på vårt jordbruk utan att meddela sig i förväg. Jag säger samma sak till dem som jag säger till mina vuxna barnbarn; vi träffas utomhus – ring innan ni kommer.

Kristin Fredriksson, Fjälbbyn

Svar direkt

Det går bra att bestämma en tid för tillsyn. Ring kundtjänst och meddela att du vill att vi kontaktar dig innan ett eventuellt besök. Tillsynen sker utomhus och vi är noga med att hålla avstånd. Vi kan också utföra inspektionen digitalt genom att du skickar in bilder utifrån vad vi kommer överens om.

När det gäller avgiften varierar den beroende på hur lång tid tillsynen tar. Tillsyn på en kompost för hushållsavfall (matavfall) som uppfyller kraven tar oftast inte mer än 30 minuter, vilket är den kortaste tid vi kan ta betalt för. Timtiden är 1 005 kronor vilket skulle innebära 502 kronor i avgift.

Det är många som tack vare vårt brev har kontaktat oss för att ändra sitt abonnemang, eftersom de inte längre har kompost.

Gabriella Nygren, miljöinspektör Skellefteå kommun