Nej, Skellefteå är inte en företagsfientlig ort

Det var trevlig läsning i Norran den 8/8 om att investeringsviljan av industrin utifrån fortfarande är så god i vår kommun trots att räntan är hög. De negativa som under alla år gjort spådomar om denna kommunens ruin och apokalyps, tycks inte få många rätt som väl är.

Skribenten resonerar kring företagsrankningar och Skellefteås företagsklimat. På bilden Northvolt Ett.

Skribenten resonerar kring företagsrankningar och Skellefteås företagsklimat. På bilden Northvolt Ett.

Foto: Lars Andersson

Insändare2023-08-23 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men "gnäll-pellar" får vi väl ta för vad de är. Det som är svårare förstå är den uppenbara orättvisa rankingen av företagsklimatet som företagen står för i våra bygder. Att Skellefteå är den kommun som har mest företagande i länet och som vi nu ser är populär för företagssatsningar utifrån, är rimligen belägg för att det inte är en företagsfientlig ort. Så de lokala företagens inställning är obegriplig då det knappast är fördel ur deras egen sak att ge denna negativa bild av bygden. Bl.a så blir intrycket att man inte är lojal mot sin plats. 

Jag har bekanta med en god regional näringslivskännedom men som inte bor här som frågar varför det är så många negativa här. Det är lätt att jämföra det konkreta, som kan jämföras med kommuner vi känner till bra som har höga rankingar i landet men också i länet. 

Skellefteå har ovanligt brett näringsliv trots det geografiska läget, stor besöksnäring vilket är bra för handel och konsumtion och vi har ett bra utbud av kultur, sport och fritidsanläggningar. Det är också jämförelsevis hög standard på skolor med flera yrkesutbildningar. Billig el är en konkurrensfördel och infrastrukturen med flyg, hamn, E4 och bredband är bra även om vi fått vänta på Norrbotniabanan.

Nu tycks det vara så att de subjektiva svaren i dessa företagsrankningar får störst betydelse. Men borde inte just företagarna vara positiva över att detta är en kommun som växer med stabil ekonomi trots att den inte har statliga och offentligt stora satsningar utan alltid levt på just företagande? 

När man följt de debatter och uppmärksamheten i riksmedier om det som sker i näringarna i Norr- och Västerbotten häpnar man över de koloniala attityder som fortfarande är så uppenbara mot Norrland. Flera debattinlägg av ekonomer och proffstyckare har i rikstidningar som Di, DN, SvD, Gp utmålat satsningarna "där uppe i norr" som"gröna bubblor med bortkastade pengar som borde satsas i söder" och "att man borde lärt av tidigare galna satsningar där uppe som Stålverk 80". Men för det första så är det ju inte skattepengar som satsas utan privata kapital, i bolag som Northvolt, H2 Green Steel, Energiföretag, med flera. 

Debattörer som inte ens kan stål/metall eller el-branschen och som inte ens vet att Stålverk 80 aldrig byggdes (tyvärr) tror sig veta att satsningarna "där uppe" är bortkastade. 

Då skulle vi kunna förvänta oss att våra lokala näringsidkare nu stod upp och försvarade denna regions företagande. Kommunerna Skellefteå, Piteå och Övik är tre välmående kommuner av egen kraft och inga bidragsberoende och minst lika imponerande som den berömda Sjuhäradsbygden eller Solna och Danderyd som ju är centra för huvudkontor och transaktioner. 

Vi behöver inte vara extrema patrioter men behöver inte heller bidra till att gamla Norrlands-fördomar får vatten på sin kvarn.