Nej, det var inte bättre förr i tiden

Ständigt matas vi med nyheter om hur eländigt allting är. Men var det verkligen bättre förr, undrar insändarskribenten.

Ständigt matas vi med nyheter om hur eländigt allting är. Men var det verkligen bättre förr, undrar insändarskribenten.

Foto: Foto: Helena Landstedt / TT

Insändare2022-02-22 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En biskop som varit otrogen. Barn som farit illa av sträng religiös fostran. Mord mest varje dag. Gamling som blivit lurad. Stölder. Skattebrott. Och så vidare. Negativ information i all oändlighet. Varje dag möts vi av nyheter där vi får veta händelser som berättar om fel och brister som människor begår. Sånt bör givetvis belysas och informeras om, självklart.

Men.

Det bör också minst lika mycket berättas i stora rubriker om det som är positivt i den värld vi lever i. Faktiskt är det nog så att det mesta är rätt bra ändå. Tänk bara: För hundra år sedan var medelåldern cirka 55- 60 år. Det fanns inte penicillin mot svåra sjukdomar. Väldigt många fick löständer tidigt. Bostäderna var små och trånga. Ekonomin var knapp för många. Hur bor och lever vi numera?

Berätta om hur många finner en trygghet och ett hopp i sin tro. Berätta hur väldigt många känner en stor glädje i sin tro på en bättre värld, en himmel en gång. Evangelium är ju Ett glatt budskap. Tala om hur man lever ihop i långvariga förhållanden i glad och lycklig harmoni. Upplys mer om hur folk har gjort bra och goda ting för sina medmänniskor. Att vi, trots allt, faktiskt har betydligt färre krig i världen numera.

Alltså, mer positiva nyheter som låter oss tro på en ljusare framtid i vår värld. Faktiskt är det så att vi aldrig haft det så bra som vi har det nuförtiden. Som man sjöng i en schlager på 50-talet: ”Det blir bättre och bättre dag för dag.”

Tjoho alla glada.

Ove Vikdahl