När ska kommunen ta ansvar över de mest utsatta?

Insändare 15 november 2022 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar inom individ- och familjeomsorgen, socialtjänsten i Skellefteå. IFO arbetar med de mest utsatta i samhället för att göra skillnad varje dag. 

Jag har alltid älskat mitt jobb men nu kommer jag söka mig bort. Varför? Skellefteås politiska ledning ger oss inga förutsättningar att göra ett bra jobb. Socialnämnden är de som styr hos oss. De kräver åtgärdsplaner för att vi inte håller budget samtligt som de fattar beslut på beslut om att vi ska utöka vår verksamhet med fler familjecentraler, vi ska driva kollo, härbärge, föräldrasupport … Samtidigt som det inte får kosta en krona, tvärtom så ska det sparas in ännu mer. 

Åtgärderna får inte påverka någon negativt förutom att vi som arbetar inte orkar och slutar. Det går inte ihop och ingen med mandat bryr sig. Dessutom så vågar ingen stå upp mot nämnden och dess ordförande, cheferna infogar sig i detta sjuka spel fast de också ser orimligheten i allt. 

Nämnden styr och ställer och skiter i hur verkligheten ser ut så länge det låter bra. IFO går på knäna, men vad gör det ? Tillitsbaserad styrning? Inte alls – hela organisationen är galet toppstyrd. Vi får inte ens bjuda på en kaka utan att fråga om lov.

Att KF skryter om att kommunen går plus när de mest utsatta inte kan få rätt hjälp är tragiskt. Skellefteå växer och det måste även IFO göra. Politiker och sossar, skäms.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa