När ska den sjuka svenska vården tillfriskna igen?

Det fanns en gång på 90-talet en mycket väl fungerande lag om att varje svensk skulle ha tillgång till en personlig husläkare. Det gagnade verkligen patienternas behov av att ständigt ha kontakt med samma läkare som därmed alltid var väldigt gott insatt i sina patienters situation.

Skribenten beskriver problemen som han upplever inom svensk sjukvård.

Skribenten beskriver problemen som han upplever inom svensk sjukvård.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-07-01 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna lag som fungerade så väl för var människas patientsäkerhet togs så bort. Denna säkerhet och varje patients omsorg från en läkare som hela tiden är väl insatt i sin patients situation är nu på väg att fullständigt raseras. Vad som nu tydligen är praxis, är ett rullande stafettsystem där läkare med ökad lön vandrar runt mellan vårdcentralerna.

Det är ett system som skapar en helt gränslös omotiverad ökad kostnad för de vårdbehövande. Därtill behövs ingen Einstein för att begripa det. Det skapar dessutom en fullständigt otrygg tillvaro för alla patienter. De ska hela tiden möta nya läkare och om och om igen beskriva sin sjukdomssituation.

Men länspolitikerna som i Västerbotten står bakom detta helt sjuka fördyrande system, tycks inte inse den galenskap som nu pågår.

Lite från den verklighet som råder: Det verkar nu snart vara helt omöjligt att få träffa en läkare. Nu ska först en sköterska ordna så att en läkare ringer upp i stället för ett personligt besök. Så ordnar då läkaren vid behov en remiss till en instans där det är tre års väntetid att få komma för.

Behöver eventuell hudcancer kollas upp, så får man inte träffa en läkare, utan en sköterska tar kort för att så sända det till läkare för att så eventuellt få uppkollat om man har en begynnande hudcancer.

Alla tidigare lovade undersökningar av pacemaker och läckande hjärtklaffar bara skjuts upp. Alla lovade starroperationer bara skjuts framåt. Alla uppskjutna operationer av växande bröstkörtlar bara skjuts på framtiden. Dödssjuka i cancer har bara tur om de kan få en plats i adekvat vård.

Så vad är det egentligen som har hänt med svensk sjukvård som en tid tillbaka, var något av den bästa i världen, men som nu så utvecklats till att knappast finnas till för sjuka människor i akut behov överhuvudtaget. Det måste väl då bero på de politiker som har ansvaret?

Sluta då tänka i prestige och ekonomi. Börja tänka i banor av vad som är bäst för de människor som är i behov av en sjukvård som fungerar och som ni ansvarar för. Just nu så fungerar inte alls den sjukvård som Svenska folket är i behov av. 

Rätta till det politiker som har ansvaret för sjukvården. Gör ni inte det här på länsnivå, så måste kanske en sjukvårdsminister på riksdagsnivå bli införstådd med det katastrofläge, som nu råder inom svensk sjukvård. Men på den nivån, så är det kanske nu viktigare att sänka skatten för de mest välbärgade, så att det inte kan finnas pengar för vård av sjuka människor i vårt land?

När ska Sveriges sjukvård bli frisk igen?