När priset på snus blir viktigare än folkhälsan

Våra politiker borde ägna sina krafter åt att försöka få ned priserna på livsnödvändiga saker istället för på tobaksprodukter.

Skribenten menar att det finns viktigare saker att försöka få ned priserna på än snuset.

Skribenten menar att det finns viktigare saker att försöka få ned priserna på än snuset.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-11-28 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilka politiker har vi fått i Sverige? Man börjar undra när Elisabeth Svantesson (M) lovar att göra allt för att stoppa EU:s förslag när de vill höja priset på snus. 

Blir då ekonomin viktigare än hälsan? Varför inte istället inrikta sig mot alla de prishöjningar som idag sker med bland annat livsmedel som är livsnödvändiga, hyror på bostäder och allt annat som har med vår folkhälsa att göra. Man undrar då om M-politikern är mutad av lobbyister som tillhör tobaksmonopolen, vilka säljer snus. 

Om Elisabeth Svantesson får bestämma kanske cigarettpaketen bli nästa steg för att sänka priset. Ska det sen ske med spriten och vad blir det då senare? Är det då inte viktigare att förändra politikens inriktning? 

I så fall gäller det att prioritera de rätta besluten för vår hälsas skull för att undvika en sådan samvetslös politik. Den får då inte sätta käppar i hjulen och får då heller kunna genomföras. Då först kan vår folkhälsa förbättras. 

Då vore det bättre om förslag gavs som kan leda till en förbättring av vår hälsa. Vi bör då inte tillåta dåraktiga förslag bestämma över oss. Hälsan är A och O i samhället.