När får vi en sopskandal i norra Sverige?

Skribenten har farhågor om framtida sopskandaler även i norra Sverige.

Skribenten har farhågor om framtida sopskandaler även i norra Sverige.

Foto: POLISEN/TT

Insändare2024-09-12 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anna Öhgren från Norrtälje kan inte dricka det kommunala dricksvattnet därför att det har skett dumpningar av alla möjliga sorters avfall i Infjärden strax utanför Norrtälje. Innehållet i vattnet som har uppmätts från sju brunnar visar på tydligt innehåll av tungmetaller.

Två poliser i Värmland upptäckte 2016 en stor ansamling nedgrävt avfall på en plats de inte hade väntat sig. De var på jakt efter en stulen grävmaskin. Företaget som antas ligga bakom miljöskandalen var benämnt Think Pink.

Förundersökningen inför rättegången för de ansvariga för avfallsbrotten som Think Pink till stora delar var inblandade i är på otroliga 48 000 sidor och fyra personer åtalas för miljöbrott och ekobrott. Det här är något som började för åtta år sedan men är fortfarande lika skrämmande.

Hur är det då i Norrland? Svaret är: Jag vet inte hur det fungerar här. Men farhågorna finns ju när det gäller den väldigt stora och kanske alltför snabba utvecklingen av de nya industrierna i norr. Vilka tar hand om det byggavfall och industriavfall som kommer från de så kallade gröna industrierna i norr? Hur tas avfallet omhand? Orterna är Kiruna, Boden, Luleå och inte minst Skellefteå. 

För oss vanliga boende i hyresrätter och bostadsrätter kommer nu anvisningar från kommunens entreprenörer om att vi inte får fylla återvinningskärlen över brädden. Då kan det blir högre avgifter som direkt kommer att återspeglas på hyran. Vi sorterar och sorterar. I den nya bebyggelsens framfart stängs återvinningscentraler för att senare återuppstå någon kilometer längre bort.

Många har inte bil och är äldre. Cykla till ÅVC med plastförpackningarna? Möjligen så länge en har hälsan, men sedan kan det bli en väldigt dyr återvinning.

Olov Wikström, Skellefteå