När arbetet blir så effektivt att det inte går längre

Tänk om kommunens gatuarbetare fick jobba under hemtjänstens chef och tvärtom.

Skribenten tycker att exempelvis gatuarbetares arbetssätt borde tas efter inom vård och omsorg.

Skribenten tycker att exempelvis gatuarbetares arbetssätt borde tas efter inom vård och omsorg.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2022-05-30 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hade varit ett intressant experiment. Då skulle nog traktorföraren tvingas hoppa ut ur traktorn och köra paddan och sen in i traktorn igen för att göra traktorjobb, istället för som jag sett senaste veckorna att traktorföraren sitter still i sin traktor och väntar medan en kollega går med paddan. Sedan står samme kollega och väntar medan traktorföraren gör sitt jobb. 

Helt galet egentligen och det skulle aldrig accepteras inom hemtjänsten/äldrevården. Nej där ska allt istället ske så effektivt som det bara går tills det faktiskt inte går. Där, inom vården, som effektiviseringar faktiskt direkt påverkar människors ve och väl. Hur kan det få vara så att en yrkesgrupp får stå och vänta och därmed ta mini-raster flera gånger per dag medan andra yrkesgrupper under samma arbetsgivare (kommunen) faktiskt inte ens hinner gå på toan vissa dagar? 

Kan det bero på att det är män vs kvinnor i de olika yrkesgrupperna? Kan det bero på att det är gator/vattenledningar vs människor som de arbetar med? Det är hög tid att ni inom kommunledningen även ger yrkesgrupper inom hemtjänst och äldrevården bra arbetsförhållanden. 

Det går inte att effektivisera hur mycket som helst. Och sluta upp med att lägga på personalen inom denna yrkeskår så fruktansvärt mycket loggande och dokumentation. Nej, låt alla dessa varma mjuka händer få tid till att vårda istället. 

Det är dags att visa tillit till er personal och låta dem göra sitt jobb under friare ramar, lika som de inom yrkesgruppen gatuarbetare får jobba inom friare ramar. Allt detta loggande kostar tid, pengar och skapar stress. 

Törs man bli gammal