Reportaget handlade om två personer som gjort det mesta rätt men som kan ha varit för sent ute med en uppgift eller som av olika orsaker inte, enligt Arbetsförmedlingen sökt tillräckligt antal arbeten. Det handlade om två personer. En som hade ont i lederna och en som på grund av diagnoser inte förmådde att överklaga beslut från Försäkringskassan. I Arbetets personporträtt framgår inte om personerna fått någon hjälp idag.
Jag blir väldigt ledsen när jag läser det här därför att det visar på en dålig kommunikation mellan Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Detta också i ett sammanhang där myndigheterna redan i mitten av 90 - talet skulle börja samköra sina uppgifter så att fusk och orättvisor skulle minska. Den här intentionen fallerade. Missar en arbetssökande ett digitalt möte, även på grund av ett tekniskt fel, så kan det ligga till grund för att FK ska ta ifrån personen sin SGI.
Detta därför att Arbetsförmedlingens sanktion gör att den sjukpenninggrundande inkomsten är borta vid det tillfället. Då är personen som det kallas "nollad". När den digitala kommunikationen mellan två viktiga myndigheter inte fungerar då är det något allvarligt fel i det svenska socialförsäkringssystemet.
En utredning gjord av Calle Nathansson lämnades sommaren 2023 in för granskning och remiss. Det som kan kallas den viktigaste slutsatsen av den utredningen är att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan räknar på vad en person kan komma att tjäna i framtiden och inte på vad inkomsten är för närvarande. Jag själv tycker att den här förskräckliga orättvisan drabbar de som har det svårast på arbetsmarknaden och de sjukaste. En blek förhoppning är att färre människor ska bli utan sin SGI om den här utredningen får genomslag.