Hur tänker hemtjänstpersonal som åker med munskydd på i bilar samt har det på när de promenerar utomhus? Vem skyddas då? Än värre är farhågan att munskydd inte byts mellan vårdtagare.
Munskydd är bra om de används rätt – men illa om de används fel.
Lena
Svar direkt
Hemtjänstpersonalen har tydliga rutiner att följa som beskriver hur munskydden ska användas, rutinerna följer Region Västerbotten och Vårdhygiens rekommendationer. Vi förstår att de situationer du iakttagit kan verka ologiska, men utifrån rutinerna kan de vara helt korrekta. Låt oss förklara:
Munskydden används som en extra åtgärd för att minska risken att symtomfri personal smittar en brukare eller en kollega i de situationer där det inte går att hålla avståndet på två meter. Alltså ska personal som åker i samma bil behålla munskyddet på.
Munskyddet ska sitta på hela tiden. Man får inte ta av och på sig samma munskydd, i så fall måste det kasseras. Personalen kan alltså promenera med sitt munskydd för att inte behöva byta det för ofta. Munskyddet kastas och byts ut så fort det blir blött eller på annat vis förorenat.
Vårdhygiens rekommendationer tillåter att personal inte behöver byta munskydd mellan brukare, om munskyddet är rent. Munskyddets funktion minskar risken för att bäraren ska föra smitta vidare genom sin andning. Eftersom man kan vara smittad utan att ha några som helst symtom infördes munskydd på vårdnära personal som en extra åtgärd.
Peter Näsström och Sonny Bergmark, verksamhetschefer hemtjänst