Mopedister – när någon missköter sig så drabbas alla

Skribenten ser dagligen mopedister som missköter sig.

Skribenten ser dagligen mopedister som missköter sig.

Foto: Jonny Wikström

Insändare2020-10-13 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarskribenten ”Trött moppegrabb”, Norran den 9 oktober, tyvärr kommer du att få finna dig i alla fördomar mot mopedister tills du växer upp och skaffar körkort. Då kommer du att få uppleva samma sak igen. Ditt problem härstammar från att det alltid kommer att finnas grupper med personer som inte kan sköta sig och då dras alla i den åldersgruppen över samma kant.

Jag bor nära Anderstorpsgymnasiet och ser dagligen mopedister som kör på gångvägar, trimmat, utan hjälm, med hockeyhjälmar, på bakhjulet och genar över gräsmattor – i princip så struntar de i alla regler och lagar. De tror de är oslagbara. Polisens korta satsning mot mopedister under sensommaren visade dock att så inte var fallet. Vad de inte tänker på är att de kan få vänta i upp till två år på att ta sitt B-körkort.

Samma beteende har de som har hållit sig undan polisen och nu tagit sitt B-körkort. De sladdar gärna när det är blött, spelar musik sent på kvällarna så det skallrar i plåten, har solfilm på sidorutorna, felaktig belysning samt har risiga bilar som troligen inte klarar en besiktning. Vad dessa förare inte tänker på är att upprepade böter gör att de förlorar sitt provkörkort i upp till två år. Detta gäller faktiskt även sedan provkörkortet gått ut. 

Så när du, ”Trött moppegrabb”, får ditt B-körkort så kommer du att hamna i vad folket ser som nästa ”ligistgäng”. Dessa problem löser du inte med en insändare, detta kan bara lösas av polisen och föräldrar – eller dina samtal med de kompisar du garanterat känner till som håller på med detta beteende.

Skiftesgatan