Mopedister kör utan hjälm och A-traktorer kör för fort

Det cyklas på trottoarer och förbi torget. Cyklar saknar belysning, reflexer och ringklockor.

Insändarskribenten är upprörd över alla mopeder som framförs utan hjälm, elskotrar som slängs och A-traktorer som kör för fort.

Insändarskribenten är upprörd över alla mopeder som framförs utan hjälm, elskotrar som slängs och A-traktorer som kör för fort.

Foto: TT

Insändare2022-07-28 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De cyklar på bakhjulet på Nygatan, för att man tror man är tuff då. Man ser aldrig en ensam kille cykla på bakhjulet, bara när de är flera. Så de tror nog att de blir coolare när de visar kompisarna vad de kan.

Det körs också elskoterns precis överallt. Vilket är olagligt på trottoarer om man är över 8 år gammal. Och över Torget gäller gångfart och förbi Centrum är det totalförbud.

Det slängs också elskotrar när de som framför fordonet närmar sig platsen de skall till. Klass-1 mopeder körs på varenda gång och cykelväg vi har i kommunen. Mopeder körs utan hjälmar. Eller med hjälmen på pannan.

A-traktorer verkar inte fått någon utbildning i vilka lagar som gäller deras fordon. Nu är det dags att polismyndigheten kraftsamlar och tar tag i detta. 

Dräp problemen, medan de är i sin linda. Vänta för länge och ingen bryr sig till slut. En stor insats behövs över hela Skellefteå i minst en vecka. Stoppa varenda olaglig cyklist, även elskoterföraren, och utdela böter. Sedan upprepa detta efter två veckor. 

Vad gäller A-traktorer så ska de kontrolleras så de följer registreringsbeviset. 

Framförallt hastigheten. Jag låg bakom en A-traktor körandes uppför Solbacken i 70km/h för några veckor sedan. Sen ska det utdelas böter till lagbrytarna. Ingen smäll på fingrarna med en silkesvante och enbart en tillsägelse.

Får någon en tillsägelse, så sprids det till typ två - tre personer. Men en böter kommer den bötfällde att klaga till alla om. Då kanske folk börjar reagera om att det de själva gör, faktiskt är olagligt.

För minderåriga ska föräldrarna kontaktas och ges böterna, så kanske de börjar ta tag i sina egna barn.

Less som de flesta

Svar direkt;

Polisen ansvarar för att förebygga, förhindra och upptäcka brott som sker i trafiken. Det innefattar även kontroller/ ingripanden av personer som färdas på exempelvis cyklar, mopeder eller elsparkcyklar. Alla poliser i yttre tjänst har i uppdrag att arbeta med trafiksäkerhet. 

Skellefteå lokalpolisområde avsätts resurser för detta, både i vardaglig polisverksamhet samt i riktade insatser.

Ett av våra medborgarlöften för en tryggare stadskärna i Skellefteå är just riktade åtgärder mot trafikanter som olovligt färdas på torget och gågator. När det handlar om att utfärda böter så är det inget självändamål för oss. 

Många gånger väljer vi därför att informera om vilka trafikregler som gäller istället för att rapportera och skriva ut böter.

Lars Westermark, lokalpolisområdeschef Skellefteå