Moderaterna visar sitt rätta ansikte

Med sin gruvpolitik hamnar Moderaterna i samma sällskap som Donald Trump.

Med sin gruvpolitik hamnar Moderaterna i samma sällskap som Donald Trump.

Foto: John Raoux/TT

Insändare2021-06-16 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norran den 6 maj behandlades gruvpolitiken, både på ledarplats samt i ett debattinlägg av riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M). Gemensamt för de bägge artiklarna var det ensidiga perspektivet. Jag kan inte annat än konstatera att Moderaterna i den här frågan är i otakt med opinionen.

Den redan till ytterlighet liberaliserade minerallagstiftningen är alltmer ifrågasatt bland svenska markägare, i de södra delarna av landet är motståndet mot prospektering kompakt. I Uppdrag Granskning i november 2019 mötte vi bland andra den skånske godsägaren Carl Piper, en centralgestalt i motståndet sedan mer än tjugo är tillbaka. I programmet medverkade även Moder Christa vid benediktinerklostret Mariavall där hon uttryckte att minirallagen inte är skriven för ett demokratiskt land. 

Det är verkligen oroande att Moderaterna vill förenkla processen gällande Natura 2000-prövning vid gruvverksamhet. I och med detta så hamnar Moderaterna i samma sällskap som Donald Trump, han öppnade för att tillåta all slags prospektering inom USA:s nationalparker. Moderaterna är även positiva till att brittiska Beowulf Mining ska få öppna en järnmalmsgruva i Kallak, utanför Jokkmokk. Det behövs inte enligt min mening, det finns säkert mycket outnyttjade malmfyndigheter inom LKAB:s områden i Kiruna och Malmberget.

Moderaterna utmålar sig gärna som äganderättens främsta försvarare, men i den här frågan visar man sitt rätta rent manchesterliberala ansikte – man företräder ensidigt storfinansen mot landets alla privata markägare, rennäringen och naturvårdsintressena.

Jörgen Brännström, Västra Vallen