Mindre av det dyra och mer av det enkla kan vara rätt väg framåt

Har ägnat de senaste åren åt att renovera mitt gamla föräldrahem som blir 100 år gammalt nästa år. I den lilla by där huset ligger fanns som mest 6 – 7 gårdar, men flera små byar finns inom en radie på ett par km, så totalt kan det ha varit ett 20-tal gårdar.

Skribenten förundras över vad människor lyckades skapa med så knappa resurser för i tiden.

Skribenten förundras över vad människor lyckades skapa med så knappa resurser för i tiden.

Foto: Elin Elmström

Insändare2024-07-16 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ju mer man gräver i det förflutna desto mer förundrad blir man över vad människor lyckades skapa med så knappa resurser som man hade. Inte minst med tanke på hur enkla redskap man hade och hur mycket mer arbete dåtidens material krävde. Det fanns ju inte spånskivor eller gipsskivor utan det mesta var av massivträ, till och med innerväggarna var klädda med spontad panel på båda sidor med isolering av sågspån. Vägen till byn där mitt föräldrahem låg var också ända fram till början på 50-talet mer en hästväg än en bilväg, så hur en del tyngre material kunde fraktas kan man undra. Drogs nog på stöttingar vintertid.

Bostadshuset är i två våningar med brutet tak, två rum på övervåningen, kök och två kamrar i nedervåningen. Ladugården hade murad boskapsdel, i övrigt brädslagen trästomme (oisolerad). Grävd brunn och utedass. Till detta kom den nödvändigaste utrustningen, slåttermaskin, stöttingar, flakvagn mm. Totalt för allt detta togs ett lån på 2000 kr mot 6 % ränta. Detta skulle alltså finansieras av 3 – 4 kor och en häst och möjligen något får. Visserligen byggde man det mesta själv, de var några syskon som kunde hjälpas åt och anlitade förmodligen även grannar och någon extra inkallad, t ex murare och elektriker. Till råga på allt skattade man för ”naturaförmåner”-

Vad vill jag med denna utläggning om det förflutna? Ja, att vi kanske borde fråga oss hur det var möjligt att med så små medel åstadkomma allt detta med de små resurser man hade? Kan det vara så att vi har gått bort oss på något sätt på vägen, nu när allt kostar så oerhört mycket mer trots fina material och maskiner som förenklat arbetet otroligt mycket. Varför ska en lägenhet kosta miljoner att köpa, plus hyra från 6000 kr och uppåt för en normalstor lägenhet?

För jordbrukets del kanske 20 kor hade varit det optimala i stället för 100-tals kor där investeringskostnaderna blir orimligt höga och kräver flera anställda med allt vad det innebär. Allt var inte bättre förr, men frågan är om vi inte skulle behöva tänka om till en del, det gäller nog inte bara inom jord- och skogsbruk utan inom många andra områden också. 

GRJH