Ett fyraprocentparti som får styra och ställa

Miljöpartiet, med språkrören Märta Stenevi och Per Bolund i spetsen, har fått en oproportionerligt stor makt, menar skribenten.

Miljöpartiet, med språkrören Märta Stenevi och Per Bolund i spetsen, har fått en oproportionerligt stor makt, menar skribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-02-12 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet fanns inte när jag växte upp. Numera så har jag frågat mig ifall det partiet överhuvudtaget behövs i politiken. Jag tror att alla partier i riksdagen har något sorts miljötänk och värnar om vår miljö, på det ena eller andra sättet. 

För att få regera vidare så har Socialdemokraterna låtit Miljöpartiet styra och ställa. De fick igenom politik som innebar en stängning och nedmontering av Ringhals 1. Ett fullt fungerande kärnkraftverk som vi i dagsläget skulle ha behövt för vår elförsörjning. Istället så har vi fått lov att öppna oljeeldningskraftverket i Karlshamn. Det var kanske inte vad man hade tänkt sig från början. 

Det är inte första gången som Miljöpartiet hindrar Socialdemokraterna i deras beslut. För att vara ett fyraprocentparti så har de tillskansat sig en oproportionerligt stor maktposition. Socialdemokraterna vill inte släppa regeringsmakten, och eftersom man sitter i regeringsställning med Miljöpartiet så ger man efter för deras påtryckningar. 

Oljeraffinaderiet i Lysekil bytte inriktning i sista stund och undvek det som kunde ha blivit en regeringskris. Jag är säker på att vår statsminister drog en lättnadens suck. Hittills kan jag inte se att Miljöpartiet har bidragit med något positivt som inte de andra partierna hade kunnat göra lika bra. Rätta mig om jag har fel.

Anita Lindgren, Skellefteå