Miljömedveten elkund? Certifiering är alltid bäst!

Om du vill göra en liten men viktig miljögärning, hör av dig till ditt elbolags kundtjänst och efterfråga Bra Miljöval.

Skribenten undrar varför Skellefteå kraft inte skriver ut i sin information att de har Bra Miljöval.

Skribenten undrar varför Skellefteå kraft inte skriver ut i sin information att de har Bra Miljöval.

Foto: Sebastian Eklund

Insändare2024-07-04 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med flytt till Skellefteå för ett tag sedan behövde jag teckna elavtal för mitt nya boende. Jag gick in på Skellefteå Krafts hemsida, tänkte: ”Klart man ska stötta det lokala alternativet”.

Nu råkar det vara så att jag ville ha miljövänlig el. Skellefteå Kraft tar alla tillfällen de kan få att basunera ut att deras el är ”100% förnybar”, men jag ville ha något ännu finare: jag ville ha miljöcertifierat. Ingenstans kunde jag läsa att Skellefteå Kraft erbjuder Bra Miljöval-avtal. Är de inte certifierade?!

Jo. När jag hörde av mig till kundtjänst fick jag svaret att de visst erbjuder Bra Miljöval-avtal – det är bara inget de vill skylta med! För att få Bra Miljöval-el måste kunden på eget initiativ (och efter grundligt detektivarbete!) höra av sig till kundtjänst och be att få teckna Bra Miljöval som tilläggstjänst. I formuläret för att teckna avtal online ingår det inte bland tilläggsalternativen.

Varför mörkar Skellefteåkraft att de har Bra Miljöval-el? När jag frågade fick jag följande svar: ”Vi har (…) upplevt att det förvirrat kunderna att ha med det som ett tillägg när den el vi säljer alltid är 100% förnybar både med och utan tillägget.” Det låter som att tydlig varudeklaration är lösningen, inte hysch-hysch.

Så vad får man med Bra Miljöval? För det första: en certifiering. Certifiering är inte bara PR, det innebär att en oberoende part – i det här fallet Bra Miljöval – har granskat produkten och intygar att den möter tydligt formulerade krav. Transparens, med andra ord.

För det andra är den planetära kris vi befinner oss i tyvärr inte så endimensionell att det enda vi har att lösa är koldioxidutsläppen. Den planetära krisen är en multikris. Lösningen kan inte stavas så enkelt som ”100% förnybart”. Svaret måste vara miljöhänsyn på djupet. Det är precis vad Bra Miljöval borgar för, bland annat genom en fond för miljöförbättrande åtgärder kopplade till elproduktion.

Dyrt? 0,875 öre per kWh inklusive moms hos Skellefteå Kraft. Jag bor litet och elförbrukningen ligger på ca 110 kWh/månad. Alltså betalar jag ca. 1 kr/månaden för tilläggstjänsten Bra Miljöval. En vän till mig förbrukar desto mer, ca. 1200 kWh/månad (30 000 kWh/år). På hans månatliga elräkning står alltså Bra Miljöval-märkningen för ungefär 22 kr. Det är en kostnadsökning som många av oss kan ta.

Tor Svenungsson, Skellefteå