Media och andra trendsättare snedvrider sanningen

När Sverigedemokraterna kom in i politiken gjorde media och andra trendsättare det omöjligt att diskutera deras politik. Instämde man inte i kören, som bara såg dumheterna i deras politik, så blev man kallad rasist.

Media rapporterar partiskt om både Trump och Sverigedemokraterna, menar skribenten.

Media rapporterar partiskt om både Trump och Sverigedemokraterna, menar skribenten.

Foto: Cliff Owen

Insändare2020-10-12 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har samma trendsättare och körmedlemmar fått äta upp detta då de fått se att i stort sett alla politiska partier gjort många av Sverigedemokraternas förslag till sina.

Liknande behandling av president Trumps är nu aktuell. Att han inte talar och uppträder som en statsman är en sak, men media och kören av medlöpare tycks nu som då bara rapportera och kommentera Trumps dumheter. Att han är den första president som under de senaste decennierna genomför det han lovade i valkampanjen – gällande ekonomin, rollen som världspolis samt USA:s oproportionellt stora bidrag till FN, WHO med fler världstäckande organisationer – redovisas inte alls eller bara i små notiser. 

Samma sak gäller hans ifrågasättande av freds- och ekonomiska avtal som åtminstone enligt Trumps egna ord inte följs av viktiga undertecknare. Är det inte bra att han tar hem USA-trupper från Mellanöstern och har fått igång samtal mellan fiender både i Asien och Mellanöstern? Att han själv kritiseras för att inte använda andningsmask är också inkonsekvent då till och med vår svenska expert Anders Tegnell avråder från sådana.

Många svenskar tycks också ifrågasätta valet som tog Trump till makten med motiveringen att valsystemet och väljarnas kunnande är dåligt. Detta i ett land som har en fri press och en konstitution som är ett föredöme för många länder. Dessutom är levnadsförhållandena tydligen så bra att de flesta länders medborgare gör allt för att få komma dit. 

Nej, nu måste media och trendsättare återgå till att redovisa både positiva och negativa fakta från händelser och företeelser. Egna åsikter ska inte förekomma i nyhetsrapporteringen utan bara i ledare samt på debatt- och insändarsidor. Att media är och ska vara ”den tredje statsmakten” är viktigt, men det får inte innebära att de gör de folkvalda politikernas arbete. De ska rapportera händelser samt granska och kritisera det som ansvariga gör, men lämna sina egna åsikter åt sidan.

Demokratier har brister, men det finns inget bättre