Medbestämmande nyckeln till framgång

Skribenten framhåller Lövångers hälsocentral som ett gott exempel.

Skribenten framhåller Lövångers hälsocentral som ett gott exempel.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Insändare2023-05-10 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningar, tv och andra medier presenterar dagligen statistik, utredningar och lex Maria-anmälningar inom sjukvården och äldreomsorgen. Sverige som har varit ett av Europas rikaste och mest välmående land har inte längre råd att ta hand om sina gamla, oavsett vem som har makten.

Lex Maria-anmälningarna blir fler och fler och samma fel anmäls gång på gång i syfte att förhindra upprepningar. Idag tar ingen myndighet ansvar för misstag som görs. Minst 121 av 290 kommuner i Sverige som ansvarar för äldreboenden, har personalbrist enligt tidningen Kommunalarbetaren, och det har ingen betydelse hur rik en kommun är. I ett relativt nybyggt äldreboende i Skellefteå kommun står 15–20 rum tomma, på grund av personalbrist. 

En undersköterska, anställd av kommunen, har ca 23– 24 000 kronor i månaden plus ett litet tillägg. De som jobbat där tidigare har nu fått jobb inom industrin, med cirka 28–30 000:- och bättre arbetstider. Nu går vi in i semestertider och plötsligt erbjuder man 10. 000: i månaden extra, under tre månader, för de som flyttar semestern. 

En hyrsjuksköterska har en månadslön på mellan 45–60 000 och en läkare kan fakturera 100 000 eller mer, men, säger nämnda yrkesgrupp, pengarna är inte avgörande, att kunna påverka arbetet och schemaläggningen väger också tungt. Medbestämmande är tydligen nyckeln till framgång.  Hur har Lövånger hälsocentral lyckats, som idag ligger på plats 11 av 1 200 i hela riket? Personalen vill vara delaktiga i arbetsplaneringen. 

Nej, fortsätter det så här så kommer ännu fler nybyggda vårdinrättningar att stå tomma utan innehåll och vårdköerna växer ännu mer.