Med yttrandefrihet följer också ansvar och respekt

”Vägen till helvetet är kantat av goda föresatser.” Eller när de till synes goda avsikter leder till helt andra resultat.

Skribenten menar att bokbränningar snarare är ett hot mot demokratin än ett uttryck för den.

Skribenten menar att bokbränningar snarare är ett hot mot demokratin än ett uttryck för den.

Foto: SvD/TT

Insändare2023-07-13 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vi har en stark lagstiftning och stor frihet kring vår högt vårdade yttrandefrihet och vi ska vara stolta över denna frihet. Men med friheten kommer också ansvar och respekt mot andra individer och grupper av människor som har motsatta uppfattningar.

Just nu så är kritiken mot Sverige när det gäller koranbränningarna massiv och fördömande från den muslimska världen, men även andra länder där man menar att den är respektlös och provocerande inte enbart mot troende muslimer utan också att den är ett exempel på en alldeles onödig och extrem tolkning av kärnan i yttrandefriheten och tvärtemot kan resultera i extremism.

I Sverige är det tillåtet att demonstrera om i stort sett vad som helst och använda exempelvis nazistiska symboler, som hakkorsflaggor, det är inte möjligt i de flesta demokratiska länderna i världen. Fängelsestraff har utdömts i Sverige, när symboler tillsammans med romersk hälsning och sieg-heil-rop och då har bedömningen varit hets mot folkgrupp. Jag antar judar, romer, slaver och kanske till exempel socialdemokrater som alla och efter nazistiskt godtycke mördades på 30- och 40 talet.

Att bränna religiösa skrifter är tillåtet i Sverige men förbjudet i exempelvis Norge och Finland. Länder som är minst lika demokratiska som vårt land. I länder som Tyskland, Frankrike, Belgien med flera är det förbjudet med skäl som störande av allmän ordning. Nu menar de ”extrema företrädarna” att den muslimska religionen exempelvis föreskriver förtryck mot kvinnor. Varför bränner man inte biblar då också? För den föreskriver ju också att: "kvinnorna ska tiga i församlingen” och att ”kvinnan skall vara underordnad mannen”. Det har alltså inte med religionen att göra. Så varför ska vi då tillåta bränning av religiösa skrifter eller överhuvudtaget skrifter, när de på något sätt alla är en del av yttrandefriheten? Nej, att göra bokbål var ju något som nazisterna höll på med och vilken frihet och demokrati ledde det till?

Jo jag vet att vi ju såklart inte kan böja oss för Erdoğan med flera för att ”rädda vårt skinn” det vill säga det vi gjorde för Hitler för att ”rädda vårt skinn” när vi tillät fri lejd genom hela vårt land för att mörda finländska medborgare. Tänk om! Gör rätt! Den här gången för friheten och demokratin.