Måste min 90-åriga mor sköta allt själv?

Insändarskribenten funderar över reglerna för bostadsanpassning och får svar direkt.

Insändarskribenten funderar över reglerna för bostadsanpassning och får svar direkt.

Foto: Arkivbild

Insändare2024-10-22 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min snart 90-åriga mor har ansökt om bostadsanpassning till lägenhetshuset hon bor i, fått det beviljat med dörröppnare och ramp för ytterdörren till det huset. Men hon ska själv ordna ett godkänt företag som gör dom här anpassningarna. 

 Hon ska själv betala allt själv sen skicka in fakturan till kommunen, som sedan ersätter upp till 50 000 kronor, hon ska sedan själv ansvara (stå som ägare till anpassningen) det vill säga blir något fel så måste hon själv stå för det. Sedan när mor inte längre behöver den ska anpassningen tas bort.

Skellefteå kommun hur tänker ni, visst är det bra så länge äldre personer klarar sig själva, med lite hjälp kan bo hemma och kan ta sig ut i friska luften med sin rullator och med hjälp av dörröppnare och ramp minska fallrisken för en äldre person?

Upprörd dotter

Svar direkt

Bostadsanpassning är ett kontantbidrag för att kunna anpassa sitt boende så vardagen fungerar när man har en funktionsnedsättning. Bidraget är personligt och lagen är utformad så att du själv äger och ansvarar för din anpassning. Kommunen utför och äger därför inga anpassningar. 

Teknisk avancerad utrustning som dörröppnare kan man söka och få reparationsbidrag för. Som regel tas inte anpassningar som förbättrar tillgängligheten i ett flerbostadshus bort utan fastighetsägaren brukar ta över ansvaret. 

Har man rätt till bidrag och fått ett beslut till en ramp och dörröppnare ersätts hela kostnaden för installation och det finns inget tak som nämns i insändaren. Det borde framgå av det beslut man fått hem. Det är heller inte ovanligt att vi administrerar med betalningen så man inte behöver ligga ute med pengar. 

Vi svarar gärna på fler frågor kring utförande och betalning. Ni är välkommen att höra av er via kundtjänst för att komma i kontakt med bostadsanpassningen.

Jörgen Lindkvist, verksamhetschef samhällsbyggnad, Skellefteå kommun