Måste man ha superkrafter för att jobba på fritidshem?

En fråga som jag ställt mig under den tid som jag har jobbat inom skolan är: Varför är det svårt att bli anställd som grundlärare mot fritidshem när det är personalbrist?

Skribenten funderar över vad som egentligen krävs för att bli anställd som grundlärare mot fritidshem.

Skribenten funderar över vad som egentligen krävs för att bli anställd som grundlärare mot fritidshem.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Insändare2024-09-07 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns personer som har rätt utbildning och arbetserfarenhet inom skolan men som har svårt att bli anställda. Hur ser denna människa ut och vilka superkrafter har den person som anställts som grundlärare mot fritidshem? 

För att bli anställd krävs det att du ska kunna: teckenspråk, lära dig att hantera diabetes, vara sjuksköterska, fungera som en psykolog, vara utbildad konflikthanterare, vara duktig på datorer. Du ska också ha tid att planera verksamheten, skriva in barnens schema och lägga ditt egna schema. 

Till råga på allt ska du fungera som en klassassistent. Däremellan ska du hinna vara rastvakt. Lägg också till att du ska ha sinne för det pedagogiska. 

Det jag inte har nämnt som också ska adderas till listan är fritidshemmets aktiviteter. Det ska man också hinna med. Kom ihåg de vanliga jobbannonsernas krav på vilken personlighet som begärs: Du ska kunna göra snabba beslut och var bestämd. Du ska kunna samarbeta och vara lyhörd för andra människor. Du ska vara öppen glad och kommunikativ. Det är fördel om du är bra på engelska. Du ska vara noggrann och logisk. Du ska gilla nytänkande och ta egna beslut. Det är positivt om du är idrottsintresserad. På allt detta ska du ha social kompetens. Dina chanser till anställning ökar om du kan bevisa att du är politiskt engagerad i Socialdemokraterna. 

Det jag nu har beskrivit är hur en fritidspedagog, eller som det nu heter grundlärare mot fritidshem, ska agera och kunna utföra för att eventuellt, jag skriver eventuellt, bli anställd som grundlärare mot fritidshem. 

Athena