Måste man ha medlemskort för att vara gängkriminell?

Sverige har problem med en viss form av kriminalitet, ingen tvekan om det. Vad rotorsaken är tvistar forskare och politik om men just nu så är "hårdare tag mot gängkriminaliteten" den universala lösningen.

Insändare 26 september 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska politiker sneglar på det danska rättsväsendet och argumenterar för olika straffskärpningar. Dubbla straff för kriminella som begår gängrelaterad brottslighet är ett av förslagen.

Men då har jag en fråga.

Vilka kriterier ska sättas för att rättssystemet ska kunna skilja gängkriminella från vanliga kriminella? Måste dom ha medlemskort eller räcker det med några personer som tillsammans planerar, förbereder och i samförstånd utför kriminella handlingar? Om det sistnämnda räcker så kan jag räkna upp flera gäng som kommer att få dubbla straff i framtiden.

Gängen av miljonärer som tillsammans gömmer oskattade inkomster i utlandet genom påhittade brevlådeföretag.

Delar av den hantverks- och byggbransch som ständigt blir ertappade med brott mot svenska lagar och regler.

Gäng av folkvalda politiker som lurar staten på bidrag och ersättning genom att folkbokföra sig på adresser där de bevisligen varken övernattar eller bor.

Men det kanske bara är jag som missuppfattar förslaget, det är såklart skillnad på var i samhällsstegen de kriminella gängen hör hemma. Frågan är väl mer hur juristerna ska tolka en sådan lagändring, hur många olika gäng kommer det att rymmas i svenska fängelser?

Ulf Larsson, Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa