Hur ska vi få en kommun att växa när vi har dessa problem? Känner några som bestämt sig för att flytta till Skellefteå kommun. Båda har fått jobb och med sig har de även barn. Det har köpt hus några mil utanför stadskärnan. De vill att barnen ska få växa upp på landet och därav valde det att flytta från den stad de kommer ifrån.
Det lämnade en kommun med fasta anställningar, lämnade en fullt fungerande förskola till sina barn. Nu kom ett stort problem. De sökte förskoleplats i oktober, först fick det veta att det inte fanns någon plats i förskolan på orten på grund av personalbrist. Ett svar som har förbryllat dem enormt. Sedan får de meddelande om att de fått förskoleplats 3,5 mil från sin bostad på en helt annan ort, vilket blir en omväg från där de fått jobb och det medför att de inte kan åka kollektivtrafik och inte heller samåka med andra till samma arbetsplats.
Hur tänker Skellefteå kommun?
1. Vill Skellefteå kommun ha inflyttning?
2. Tycker kommunen att det är rätt att vi har 20 timmars-barn på förskolor till föräldrar som är hemma och de som flyttar in och får jobb inte får någon förskoleplats?
3. Är Skellefteå kommuns vision, att alla som flyttar in ska bosätta sig i stadskärnan?
4. Vill Skellefteå Kommun att medborgarna åker kollektivtrafik?
Med facit i handen skulle det kanske valt att flytta till en annan kommun. Nu kan bara en av dem börja jobba och de får klara sig på en lön.
Man kan inte båda äta kakan och ha den kvar
Svar direkt
Skellefteå välkomnar självklart all inflyttning till kommunen, och inte bara till stadskärnan. Vi behöver bli fler i hela kommunen för att kunna klara den pågående samhällsomvandlingen. Samtidigt innebär inflyttningen också utmaningar för oss då exempelvis förskolan växer och behöver mer personal och fler platser. Efterfrågan på förskoleplatser i olika delar av kommunen kan förändras snabbt och vara svåra att förutse utifrån exempelvis inflyttning och barnkullar. Det är en fråga som vi jobbar mycket med och det finns också flera pågående och planerade projekt för att öka kapaciteten i förskolan generellt, med nybyggnationer av flera förskolor i olika delar av kommunen.
Om det inte finns plats på den förskola man sökt till så erbjuder vi alltid plats på annan förskola så nära hemmet som möjligt, men Skellefteå är en stor kommun och i vissa delar av kommunen kan det innebära att närmaste annan förskola är en bit bort, vilket jag förstår kan väcka både frustration och oro. Man har dock alltid rätt att göra en ny ansökan och söka till en förskola som till exempel ligger närmare arbetet.
För information utifrån dina funderingar så vill jag skicka med att alla barn har enligt lag rätt till förskola, och kommunen är skyldig att erbjuda förskola på minst 15 timmar i veckan även för barn till föräldrar som av olika anledningar är hemma.