Marknadshyror kan tvinga människor att flytta

Skribenten befarar att höga hyror kan leda till så kallade renovräkningar även i Skellefteå.

Skribenten befarar att höga hyror kan leda till så kallade renovräkningar även i Skellefteå.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2022-08-19 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet lyckades sommaren 2021 med att stoppa oppositionens förslag om hyror som regleras av marknadens lagar vad gäller nybyggnation.

I P1-programmet Godmorgon Världen den 24:e juli kom vittnesmål från bland annat oroliga hyresgäster på Södermalm i Stockholm om att deras hyror kunde komma att höjas till nivåer som tvingade dem till flytt. De hade helt enkelt inte råd att bo kvar efter de renoveringar som planerades. 

Ordet är "renovräkning" och är en sammansättning av orden renovering och vräkning. Bostadsföretag, fastighetsägare, kommuner och byggbolag är involverade i den här uppåtgående spiralen av höga hyror. Hyror som är statistiskt tämligen väl följande stadens eller samhällets storlek. Ju större stad och ju längre söderut – ju högre hyror. Stoppet för marknadshyror var kanske inte så effektivt som det var tänkt de där sommardagarna 2021.

Skellefteå är en stad som hittills haft en vad många kalla normal hyressättning även om det sedan många år har varit bostadsbrist här.
Nu växer staden och omgivningarna. Risken finns ändå att hyrorna kommer upp i oöverkomliga nivåer för exempelvis en pensionär.
Det är förresten en underdrift därför att jag får redan vittnesmål om hyror för ett- till trerummare som för mig ligger på fantasinivåer.
Ska människor i slutet av sitt arbetsliv tvingas söka bostadsbidrag? När det gäller stöd till hyror blir det ju skattebetalarna som stöder en hyresgäst. Hyresvärden tjänar på det.

När det gäller bostadsrätter gör nog inte mäklare så mycket för att se till att avbetalningar och hyror hålls på rimliga nivåer. De följer egentligen bara marknaden och är nöjda med att få genomdriva en affär med högt värde. Helt i enlighet med affärsidén.

Olov Wikström, Skellefteå