Marknadshyror – ett hot mot samhällsekonomin

Marknadshyrorna kommer att bromsa in Sveriges ekonomi, menar skribenten.

Marknadshyrorna kommer att bromsa in Sveriges ekonomi, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-10-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av januariöverenskommelsens punkter är att de så kallade marknadshyror ska utredas och träda i kraft innan mandatperioden har gått ut. Det handlar om en praktiskt taget fri hyressättning efter bruksvärdesprincipen. Läge, ålder, renoveringar och ort i Sverige är det som ska spela in såvitt jag förstår. Centerpartiet och Liberalerna menar att detta ska sätta fart på bostadbyggandet eftersom det då blir mer lönsamt att bygga bostäder.

Nu har Hyresgästföreningen inlett en stor kampanj som vill stoppa förslaget. Vänsterpartiet är beredd yrka om en misstroendeförklaring om förslaget läggs fram för verkställighet. Högerpolitiker har varnat för Hyresgästföreningen och kallat den för något i stil med ”en socialistisk och kommunistisk kamporganisation”. 

Har man då bortsett ifrån att allmännyttan har upp mot 860 000 lägenheter och rörelsens tidning Hem och Hyra hade 2019 en upplaga på över 500 000. Är då alla hyresgäster och medlemmar i denna intresseförening kämpande socialister och kommunister? Nej, jag tror helt enkelt att de/vi är intresserade av att bevaka vår hyresutveckling.

Förslaget om marknadshyror, som skulle sätta många människors ekonomi på spel, har ganska säkert kommit till genom att fastighetsägare och byggherrar har bedrivit lobbyverksamhet gentemot mot politiker. Byggbolag försöker nog alltid sälja projekt till fastighetsbolag, det är naturligt. Vad som är egentligen är lite fult är lobbyn mot politiker.

Den stora frågan är hur privatekonomin blir med kraftigt höjda hyror med uppemot 50 procent. I tider med osäkra anställningsförhållanden blir efterfrågan på övriga varor och tjänster mindre, arbetslösheten ökar ytterligare och ekonomin går i stå.

Olov Wikström, Skellefteå