Många onödiga funktioner i Sveriges 21 regioner

Staten borde ha ansvar över sjukvård och utbildning, menar insändarskribenten.

Staten borde ha ansvar över sjukvård och utbildning, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-09-02 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är klart att man försvarar sina egna jobb, beslut och existens. Och då är man beredd att förvränga det mesta, men gränsen går väl ändå när man ger sig själva beröm för hanterandet av coronapandemin. Lyssna istället på dem som under lång tid har jobbat och forskat med frågorna kring sjukvården och dess brister i Sverige, som exempelvis geriatrikprofessor Yngve Gustavsson

Jag anser att man helt kan bortse ifrån dessa politiker och tjänstemän som bara försöker dölja faktiska förhållanden och försvara sina många gånger helt onödiga roller och funktioner i Sveriges 21 regioner. Att vi har rikstäckande polisväsende, försvar, Försäkringskassa och Arbetsförmedling är självklart. Lika självklart borde sjukvården och skolans grundutbildning, till och med gymnasiet, vara under statligt ansvar. 

Detta behöver inte betyda att all verksamhet inom dessa områden avlönas via ”statliga lönekuvert”. Precis på samma sätt som massor av jobben inom statliga ansvarsområden i dag sköts av företag som upphandlats i konkurrens, allt från plogning av vägar och kompetensutbildning av arbetslösa till specialister inom sjukvård och behandling.

Hela vitsen med att vissa rikstäckande funktioner ska ha samma huvudman, lika med staten, är att ha en tydligt utsedd ansvarighet för transparens och rättvisa i människornas grundläggande samhällsservice och trygghet. Detta blir också väldigt tydligt när man varje dag kan läsa om hur politiker pekar finger mot andra regioner på grund av den partipolitik som är i majoritetsposition och de beslut som där tas och genomförs.

n’Anders